Se pregătește o nouă icoană reprezentativă care să conțină sfinți români contemporani

Sfântul Sinod va canoniza în curând mai mulți cuvioși și mărturisitori din secolul trecut, decizie care va preceda manifestările jubiliare din 2025, când Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei și un secol de la dobândirea statutului de Patriarhie.

În acest scop, Comisia de Pictură Bisericească a început demersurile pentru pregătirea unei icoane actualizate dedicată Sfinților Români. Aceasta va avea dimensiunile de 90 x 60 cm și se va intitula „Soborul Sfinților Români”.

Va fi realizată, până în septembrie, de pictorul bisericesc Costel Olărean, care a pictat recent și icoana de canonizare a Sfintei Teofana Basarab.

„Există o schiță de pregătire, după care mă voi ghida, dar vor mai fi adaptări pe parcurs în funcție de discuțiile cu Comisia de Pictură Bisericească”, a declarat, pentru Basilica.ro, pictorul Costel Olărean.

„Va fi o icoană nouă, nu copia uneia pre-existente. Voi colabora pas cu pas, în acest scop, cu Comisia de Pictură Bisericească a Administrației Patriarhale, care a dat specificațiile.”

„Icoana este o scenă de ansamblu, cum am regăsit în icoane bizantine mai vechi: în partea de sus vor apărea Maica Domnului pe tron cu Pruncul Hristos, cu sfinți îngeri în jur reprezentați în slavă și cu Biserica în fundal, ca simbol; iar în partea de jos vor fi reprezentați foarte mulți sfinți, pe registre”, a explicat pictorul bisericesc Costel Olărean.

„În centrul registrului de jos va fi pictat Sf. Ap. Andrei ca cel care i-a creștinat pe strămoșii noștri și îi ocrotește pe români, înconjurat de cete de sfinți în ordine ierarhică, după erminia picturii bizantine: sfinți ierarhi români, mucenici, cuvioși.”

Între aceștia vor fi incluși și mărturisitori și cuvioși care vor fi canonizați în curând.

Printre aceștia se numără Pr. Dumitru Stăniloae, Arhim. Sofian Boghiu, Ieroschim. Dionisie Ignat, Arhim. Petroniu Tănase, Arhim. Cleopa Ilie, Ieroschim. Paisie Olaru, Arhim. Dometie Manolache, Arhim. Serafim Popescu, Pr. Liviu Galaction Munteanu, Protos. Gherasim Iscu, Protos. Visarion Toia, Protos. Calistrat Bobu, Pr. Ilarion Felea, Pr. Alexandru Baltagă și Protos. Iraclie Flocea.

Pictorul bisericesc Costel Olărean pictează biserici și icoane de catapeteasmă de 15 ani – inițial in Cipru – și a primit atestatul de la Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române în 2014.

Lucrarea care i-a ridicat cele mai mari provocări a fost pictarea salonului de protocol de la Centrul Eparhial din Drobeta-Turnu Severin, unde tema a fost să transpună vizual o tematică legată de cântarea bizantină.

Biserica Ortodoxă Română serbează Duminica Sfinților Români în Duminica a doua după Rusalii.

Duminica Sfinților Români a fost instituită de Sfântul Sinod în 1992, când au fost înscrise 41 de noi pomeniri în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Acestea au implicat canonizarea sau generalizarea cinstirii în întreaga Patriarhie Română a 63 de sfinți români și stră-români.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro (deschidere articol)

https://basilica.ro/se-pregateste-o-noua-icoana-reprezentativa-care-sa-contina-sfinti-romani-contemporani/