Duminica Sfinților Români, din anul acesta, a 2-a după Rusalii (7 iulie 2024), a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Lipova, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de trei Ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Biserica, datând, la începuturile ei, din secolul al XIV-lea și care s-a extins și a avut parte de mai multe etape de restaurare importante, de-a lungul veacurilor, a beneficiat în ultimii 3-4 ani de un amplu proces de restaurare, din fonduri europene și fonduri interne, recăpătând frumusețea și măreția ei anterioară. În această Duminică, Preoții slujitori la această biserică (Pr. Paroh Raul Adrian Moț și Pr. Alexandru Neicu), în coordonare cu Centrul Eparhial din Arad, au stabilit să fie săvârșită o Sfântă Liturghie Arhierească și să fie sfințite noile clopote ale locașului de cult, realizate în afara proiectelor menționate, prin sprijinul credincioșilor și al unor binefăcători.
Răspunsurile liturgice au fost date în stil bănățean de corul mixt al parohiei, iar la slujbă au participat mulți credincioși, de diferite vârste, precum și oficialități, ca de pildă Domnul Pera Fabius Florin, Primarul orașului Lipova și Domnul Deputat Florin Tripa. Din soborul slujitor, alături de cei trei Ierarhi și Preoții slujitori la biserica din Lipova, au mai făcut parte Părintele Nelu Mercea, Protopopul Lipovei, Părintele Decan Cristinel Ioja, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Părintele Secretar Eparhial Emanuel Proniuc și Părintele Tiberiu Ardelean, Inspector Bisericesc și Profesor de Muzică bisericească la Facultate.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, care a vorbit despre ,,Chemare cerească” (Romani 2; 2 Corinteni 5 și 6; Matei 4 și 5), la apostolat, rugăciune și faptă bună, credință dreaptă, mărturisire de viață creștină, exemple de urmat sunt sfinții, între care se cuvine a cinsti deosebi pe cei ai Bisericii noastre, mai ales în duminica aceasta închinată sfinților români. Din citirile biblice ale zilei, de reținut însemnătatea conștiinței în raport cu legea morală pe care fiecare om o are în firea sa pentru a stărui în bine. În grija Bisericii și pentru a ține trează conștiința, un rost aparte îl au clopotele, precum și toți cei încredințați a chema la împlinirea datoriei creștinești. Cele cinci clopote noi după numărul celor cinci simțuri țin treze conștiința creștinilor prin chemarea la rugăciune și lucrare sfântă. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre relațiile frățești, de comuniune și întrajutorare care au existat de-a lungul veacurilor între românii aflați de cele două părți ale graniței, în România, Ungaria, sau Serbia, potrivit contextului istoric în care aceștia s-au aflat.
La momentul potrivit, copiii și cei care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar la final Părintele Paroh Raul Adrian Moț a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi a împlinirilor în care sunt sfințite clopotele noi ale bisericii din Lipova, care la începuturile ei a fost biserică mânăstirească, dar și Catedrală Episcopală și pentru slujirea arhierească ce a încununat această lucrare. Ierarhii, binefăcătorii și conducătorii firmei BLOTOR SRL, din Baia Mare, care a realizat clopotele, au primit icoane pe sticlă pictate de copiii Parohiei, la cea de-a doua Tabără de Religie pe care au organizat-o.
Îndată după Sfânta Liturghie, Ierarhii, alături de soborul slujitor, au făcut sfințirea celor 5 clopote noi, așezate pe un suport de lemn special, la intrarea în biserică, după care vor fi montate la locul lor, în turlă.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Siluan a menționat realizarea importantă a clerului și credincioșilor acestei frumoase biserici istorice, pentru care i-a și felicitat și a mulțumit pentru invitația și binecuvântarea acordată, de a putea sluji alături de Ierarhii din Arad, la acest eveniment important din viața bisericii ortodoxe din Lipova și a evocat și el, legăturile istorice ce au existat de-a lungul veacurilor între românii din Ungaria și din Lipova, în manualele de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, fiind menționat, în anul 1651, Mitropolitul Sofronie, al cetăților Lipova și Gyula.
După Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a clopotelor, potrivit tradiției, a urmat o agapă comună, oferită invitaților din partea Parohiei.
Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
https://basilica.ro/comuniune-o-sfintire-de-clopote-a-reunit-la-lipova-ierarhii-din-arad-si-ungaria/
Sfințire de clopote și slujire arhierească, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lipova