În Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, credincioșii Parohiei Şimand, protopopiatul Arad, au sărbătorit hramul sau, mai precis, hramurile bisericii din localitate.
Este vorba de hramul istoric Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și unul din cele două hramuri ale altarului de vară al bisericii, și anume Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți. Cu acest prilej, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a slujit, alături de preoții din parohie, și fiul satului, Preacuviosul Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang de la Mănăstirea istorică a Aradului, Hodoș-Bodrog, și cadru universitar al Facultății de Teologie ,,Ilarion V. Felea” din Arad. La vremea predicii, Preacuvioșia sa a rostit un cuvânt de învățătură tâlcuind pericopa Duminicii a doua după Rusalii, în care Sf. Ev. Matei prezintă chemarea primilor apostoli și începutul activității publice a Mântuitorului.
Tot cu acest prilej, în după masa zilei, a avut loc întrunirea Cercului pastoral-misionar Chişineu-Criş, cooordonat de Pr. Dumitru Daniel-Mirel. Întrunirea a debutat cu săvârşirea Tainei Sfântului Maslu. Alături de oaspeții de seamă prezenți la acest moment: Preacuviosul Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, de asemenea viețuitor al Mănăstirii Hodoș-Bodrog și Preacuviosul Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang, din soborul preoţilor slujitori au mai făcut parte Pr. Dumitru Daniel-Mirel de la Parohia Chişineu-Criş I, Pr. Mager Aurel de la Parohia Nădab, Pr. Pavel Ioan de la Parohia Sintea Mare, Pr. Borca Florin de la Parohia Şepreuş, Pr. Albiş Viorel de la Parohia Chișineu-Criş II, Pr. Ardelean Ovidiu de la Parohia Șiclău, Pr. Vidican Nicolae de la Parohia Mişca, Pr. Popovici Adinel de la Parohia Grăniceri, Pr. Sandu Costin de la Parohia Pilu, Diac. Pavel Florin de la Parohia Chişineu-Criş I, Pr. Hurdea Mircea şi Pr. Gosta Gabriel de la Parohia Şimand, şi preoţii pensionari Lipovan Cantemir, fost la Parohia Chișineu-Criş II, şi Varga Ioan, fost la Parohia Șimand.
Bucuria sărbătorii a fost împărtășită și de numeroşii credincioşi din parohie, precum şi din parohiile învecinate prezenți la Sfânta Taină a Maslului. La sfârşitul Sfintei Taine, Preacuviosul Părinte Iustin a ţinut un frumos şi emoţionant cuvânt de învăţătură în care a vorbit celor prezenţi despre importanța participării credincioșilor la Taina Sfântului Maslu și grija ce trebuie s-o acorde preotul în pastorația sa celor bolnavi și suferinzi. Prin rugăciunile ce se rostesc la Sfântul Maslu se înțelege că așteptăm tămăduirea sufletului, care, dacă voiește Dumnezeu, se transmite și trupului, aceasta ținând și de credința celui bolnav.
La final, părintele paroh Gosta Gabriel a mulţumit oaspeților pentru dragostea cu care au răspuns invitației de a fi prezenți alături de credincioșii parohiei la sărbătoarea hramului. De asemenea a adus mulțumiri și celorlalți preoţi pentru participare precum şi credincioşilor pentru implicarea de care totdeauna au dat dovadă, mai ales că a devenit un obicei ca întrunirea Cercului pastoral să se facă la Şimand la o dată apropiată de sărbătoarea hramului bisericii parohiale.
A urmat susţinerea referatelor cu temele: Opera caritativă, social-filantropică și de îngrijire a bolnavilor – expresie practică a milei creștine și Sfântul Vasile cel Mare – promotor al filantropiei creștineși prcursor al Sfinților Doctori fără de arginți, referate pregătite de părintele Gosta Gabriel de la parohia Şimand. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.
Pr. Paroh Gabriel Gosta