Slujire chiriarhală la Mănăstirea Arad – Gai, de sărbătoarea așezării Vesmantului Maicii Domnului și Sfântului Ștefan cel Mare

Ziua de 2 iulie a fiecărui an are o dublă semnificație.  Pe de-o parte,  se face pomenirea așezării veșmântului  în biserica din Vlaherne iar, pe de cealaltă parte, pomenirea Sfântului Ștefan cel Mare,  domnitorul Moldovei.

Primul praznic este atribuit Maicii Domnului,  ca o relicvă sau odor de mare preț și  care săvârșește minuni până în zilele noastre iar Sfântul ocrotitor al zilei, Ștefan cel Mare, a fost domnitorul Moldovei, între anii 1457-1504. Ca și domn al Moldovei, a fost un apărător al creștinătății și un mare ctitor de biserici și mănăstiri.

Răspunzând invitației maicii starețe Ecaterina Joldeș și a soborului de maici de la Mănăstirea Arad- Gai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr.  Timotei a slujit astăzi în sfântul locaș slujba dumnezeieștii liturghii.

Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de maici a mănăstirii,  conduse chiar de către Maica Stareță.

La momentul cuvenit,  Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre „Odoarele Sfinte” păstrate de la Sfinți în cinstirea credincioșilor spre mult folos spiritual. Veșmântul Maicii Domnului are o cinstire aparte luând aminte și la istoria sa. De asemenea, Ierarhul a vorbit și de importanța pe care a avut-o domnitorul Moldovei,  Ștefan cel Mare ca și apărător al creștinătății și moștenirea pe care ne-a lăsat-o nouă,  românilor,  mai ales prin Mănăstirea Putna – cea mai importantă ctitorie a sa.

La finalul Sfintei Liturghii,  Părintele Arxinte Mureșan,  colaborator al Mănăstirii Arad-Gai a adresat un cuvânt de mulțumire Ierarhului pentru slujba săvârșită astăzi.

De asemenea, după Liturghia arhierească,  Ierarhul, soborul și credincioșii care au participat într-un număr frumos la slujbă,  au fost invitați la o agapă comună.

Arhid. Claudiu Condurache