Maica Domnului este, fără îndoială, așezată în centrul cultului nostru creștin-ortodox. Datorită ei, Domnul nostru Iisus Hristos, a venit în lume, luând trup omenesc și s-a jertfit pentru întreaga umanitate. Fecioara Maria a fost aleasă de Dumnezeu ca cel mai înalt odor al nemuririi, după cum spunea Sfântul Maxim Mărturisitorul. De asemenea, Fiul ei, care este Dumnezeu și Om, stând în pântecele său, a făcut din ea vas ales iar plecarea Maicii Domnului din lumea aceasta a făcut ca ea să fie adusă în Împărăția cerurilor, cu tot cu trup.
Doctrina mariologică sau marinală arată faptul că Maica Vieții nu a fost sortită putreziciunii. Taina aceasta, a ridicării la cer a Maicii Domnului, a fost descifrată de Apostolul Toma care, prin pronia divină, a cerut să fie deschis mormântul. Și intrând în el, a aflat doar sicriul cu acoperământul ei, odor sfânt, ca a fost dus ulterior în biserica din Vlaherne, zonă a Constantinopolului. Această mărturie a fost, de altfel, principalul argument a învierii și mutării cu trupul la cer a Maicii Domnului, praznicul de astăzi, după cum va mărturisi Sfântul Iuvenalie, Patriarhul Ierusalimului, la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon din anul 451, sinod în care s-a pecetluit doctrina despre care vorbeam mai sus.
Plecând de la aceste aspecte, Praznicul Adormirii Maicii Domnului are o însemnătate mare, atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru cei romano-catolici iar în Eparhia noastră, multe biserici îi poartă numele patronal, adică hramul. Mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Aradului au, de asemenea, ocrotitoare pe Maica Domnului, dintre acestea amintim Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cea mai veche vatră monahală atestată documentar din România și Mănăstirea Arad-Gai.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a săvârșit, începând din ajunul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Vecernia cu Litie la Mănăstirea Arad-Gai, înconjurat de un mare sobor de preoți și diaconi, cu participarea multor credincioși.
Ierarhul a rostit în cadrul slujbei și un cuvânt de învățătură „Sărbătorile Maicii Domnului”, mari și mici, cu importanța lor, pentru întărirea evlaviei în cultul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, mănăstirea având în același scop în parte ca hramuri ale bisericilor ei Acoperământul, Veșmântul și Brâul Precistei. De asemenea, a mai amintit și principalele etape din viața Maicii Domnului și de ce este considerată Mama noastră, a tuturor, prin trăirea sa simplă, modul ei de jertfelnicie și sfințenia dovedită prin smerenie, pe care a avut-o în întreaga sa viață.
În însăși ziua Praznicului, ca și o tradiție bine întemeiată și veche, Chiriarhul s-a aflat în mijlocul obștii de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, de lângă Arad. Aici, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de un sobor ales de preoți și diaconi, slujitori ai locașului de cult, dar și ale unor parohii din apropierea mănăstirii.
Cuvântul de învățătură a avut titlul „Maica Bisericii”, întrucât Biserica este Trupul tainic al domnului din toți creștinii fac parte Hristos fiindu-i Capul. Astfel ca o Maică a tuturor le poartă acestora de grijă pentru împlinirea lucrării mântuitoare. Totodată a subliniat și importanța Maicii Domnului în viața noastră, ca model de sfințenie și de legătură între cer și pământ, adică între Dumnezeu și oameni.
Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți teologi și viețuitori ai sfintei mănăstiri.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Dr. Nicolae Tang, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Arad și viețuitor al Mănăstirii Hodoș-Bodrog, a adresat un cuvânt de mulțumire din partea părintelui stareț Protos. Grigore Timiș si a întregii obști, Chiriarhului pentru popasul duhovnicesc la Mănăstirea Bodrog.
Astfel, clericii și credincioși au fost, deopotrivă, pelerinii Maicii Domnului, care este, după cum spune o frumoasă priceasnă, care se cântă la acest praznic „Mama noastră a tuturor”, care a adus în pântecele ei focul dumnezeirii și l-a făcut părtaș nouă, oamenilor până la sfârșitul veacurilor.
Arhid. Claudiu Condurache