PRAZNICUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI ŞI ÎNTRUNIREA CERCULUI PASTORAL MISIONAR ÎN PAROHIA BÂRZAVA

La praznicul Adormirii Maicii Domnului Biserica din Bârzava îşi sărbătoreşte hramul. Astfel şi parohia noastră ca şi multe alte parohii din judeţul Arad are ca ocrotitoare şi purtătoare de grijă pe Maica Domnului.  Credincioşii din Bârzava au participat  cu mic cu mare la slujbele închinate Adormirii Maicii Domnului încă din ajunul praznicului.

În seara zilei de 14 August 2024 s-a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie, Utrenia cu Prohodul Maicii Domnului urmată de înconjurarea Bisericii. Pentru toţi cei  adunaţi la Biserică Privegherea Mare a fost un moment de trăire şi înălţare sufletească.

Dimineaţa praznicului a început cu slujba Paraclisul Maicii Domnului şi a continuat cu Sfânta Liturghie la care a participat şi părintele Puf Florin , care a rostit şi un frumos cuvânt de învăţătură arătându-ne dragostea  şi grija Maicii Domnului nostru Iisus Hristos faţă de noi, model de iubire, smerenie şi ascultare pentru toţi creştinii.

Bucuria credincioşilor de aici la sărbătoarea hramului a fost amplificată de întrunirea preoţilor din Cercului pastoral-misionar Bârzava care  s-a reunit sub coordonarea P.C.Pr. Iute Viorel de la parohia Conop şi care au săvârşit, Sfânta Taină a Maslului, în prezenţa numeroşilor credincioşi. Soborul preoților slujitori s-a constituit după cum urmează: Pr. Rus Constantin, Pr. Bândea Gheorghe, Pr. Păiuşan Adin – Parohia Monoroştia, Pr. Groza Ştefan – Parohia Dieci, Pr.  Corîci Cosmin-Parohia Otvoș; Pr. Matei Florin- Parohia Bata; Pr. David Adrian, Pr. Lulaș Dan – Parohia-Căpruţa, Pr. Popovici Adinel- Parohia Grăniceri, şi preotul Paroh Florea Florin .

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Matei Florin , cu tema Sfinţii doctori  fără de arginţi în perioada persecuţiei Bisericii sub Imperiul Roman păgân –  admiraţia faţă de credinţa lor manifestată printr-o bogată activitate misionară.

În Sinaxarul Bisericii Ortodoxe se regăsesc  sfinți numiți Doctori fără de arginți. Biserica i-a numit „Sfinți doctori fără de arginți” pe fericiții, bineplăcuții lui Dumnezeu și făcătorii de minuni Cosma și Damian din Arabia (17 octombrie), Cosma și Damian din Asia Mică (1 noiembrie) Chir și Ioan (31 ianuarie), Talaleu (20 mai) Cosma și Damian din Roma, (1 iulie) Ermolae (26 iulie) Pantelimon (27 iulie), Anichit și Fotie (12 august) Diomid, (16 august) . Despre viața, minunile, vindecările și pătimirile lor găsim relatări în sinaxare. Din acestea citim că, după porunca Evangheliei, unii dintre acești mari sfinți au cutreierat orașele și satele, propovăduind pe Hristos și vindecând pe cei bolnavi. Din iubire fierbinte față de Dumnezeu și față de semeni, ei nu luau niciodată plată pentru serviciile lor, respectând porunca Mântuitorului Hristos Care a spus: „În dar ați luat, în dar să dați” (Mt. 10, 8). Ca urmare a acestor minunate fapte, lumea i-a supranumit „doctori fără de arginți”.

Pentru credința puternică și smerenia lor adâncă, dar și pentru modul în care au înțeles, au trăit și au transpus în fapte învățătura evanghelică, Dumnezeu i-a învrednicit de darul de a face minuni. Cei ce-i întâlneau pe sfinții lui Dumnezeu se converteau la creștinism, primind și tămăduirea sufletului, alături de cea trupului.

La sfârşit preotul paroh  a mulţumit preoţilor, oficialităţilor locale şi tuturor credincioşilor care au participat în număr foarte mare şi au făcut ca această zi să fie una deosebită, manifestările încheindu-se cu o agapă frăţeasca  oferită de familiile Uscatu Constantin , Uscatu Nicolae, şi Dan Vasile. 

Pr. Florin Florea