Slujire chiriarhală, în Duminica a VIII-a după Rusalii și Adunarea pe țară a Oastei Domnului

Duminica a VIII-a după Rusalii are în centrul ei o minune săvârșită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care poartă numele de „înmulțirea pâinilor și a peștilor” și care are o semnificație profundă.

Misiunea Sa pe acest pământ a fost strâns legată de oamenii simpli și săraci, care îl urmau pretutindeni. Hristos așează oamenii pe iarbă, și-i hrănește luând cele cinci pâini și cei doi pești. Semn al liniștii și păcii în hrănirea celui sărman. În timp, gesturile Lui vor trece în Liturghie – singura masă de pe pământ al cărei conținut nu s-a schimbat din Joia Pătimirilor Mântuitorului Hristos până azi. Căci acesta este simbolul pâinii iar cel al peștilor devine tot unul al lui Hristos, pentru că apostolii, reprezentați prin cele 12 coșuri, devin pescari de oameni.

Hristos devine astfel Jertfa proundă pentru om, ca acesta să preguste tainele Împărăției Sale.
În această duminică. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a poposit la biserica cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Grădiște I din Municipiul Arad. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie într-un sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe Părintele Octavian Blaj, parohul bisericii, Ierom. Pimen Lupu, de la Așezământul Memorial “Pr. Iosif Trifa”, de la Certege, Arhid. Bogdan Noghiu, inspector în cadrul Centrului Eparhial ș.a.

Trăirea liturgică a fost întregită deplin și prin participarea alături de enoriașii parohiei, a membrilor Oastei Domnului, veniți aici din aproape toate colțurile țării în Adunarea pe țară a Oastei Domnului. În cadrul slujbei, a fost pomenit și comemorat fratele Moise Velescu, fost conducător al Oastei Domnului din Arad.

La momentul cuvenit, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, numit: „Pâinea vieții” (I Corinteni 1, Ev Matei 14 și Ioan 6), adică nu doar ca hrană esențială pentru trup, ci și pentru duh, în virtutea unității ființei umane. Prin întruparea Sa, Mântuitorul întrunește însușirile numirii de Pâine care s-a pogorât din cer de la Tatăl pentru întreținerea atât a vieții trupești, cât și a celei sufletești. De aceea și împărtășirea cu Trupul și Sângele Său este hrana veșniciei spre viața în comuniune cu Dumnezeu. Sfârșitul anului bisericesc în această lună este semnificativ pentru îndemnul împărtășirii ca pas spre o nouă etapă a vieții tinzătoare către desăvârșire.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corul Parohiei.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Octavian Blaj a mulțumit Chiriarhului pentru slujirea liturgică și participarea misionară și pastorală la ceea ce urmat după acest moment, și anume Adunarea pe țară a Oastei Domnului.

Oastea Domnului este o importantă asociație din cadrul Bisericii noastre. Scopul acesteia este încurajarea vieţii religioase creştine printr-o viaţă duhovnicească intensă, prin organizarea de întruniri periodice, publicarea de materiale ortodoxe destinate publicului larg şi prin diferite alte metode de catehizare. De asemenea, membri asociaţiei se angajează în diferite proiecte caritative: ajutorarea săracilor, îngrijirea bolnavilor și altele.

La deschiderea adunării pe țară a Oastei Domnului, Chiriarhul a salutat pe membrii acesteia, reamintind pe cea ținută câtva timp în urmă la comemorarea fostului conducător, Moise Velescu și subliniind în contextul predicii duminicale trebuința câștigării hranei spiritual,e pe lângă a celei materiale, în vederea dobândirii vredniciei de moștenitori ai Împărăției cerurilor. În acest sens, este de trebuință o lucrare în unitatea întregii Biserici Ortodoxe Române.

Arhid. Claudiu Condurache