Inițierea unei conversații este foarte importantă în prevenirea sinuciderii, semnalează Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în contextul Zilei Mondiale de prevenire a suicidului, marcată anual în data de 10 septembrie.
Majoritatea sinuciderilor sunt decizii impulsive, planificate cu mai puțin de 30 de minute înainte.
A vorbi despre sinucidere sau a întreba pe cineva dacă se gândește la sinucidere nu va provoca o tentativă. Deschiderea dialogului va crește șansele ca persoana respectivă să vorbească despre problemele sale și să ceară sprijin, transmite Biroul OMS din România.
Tema trienală a Zilei de prevenire a suicidului propune schimbarea narativei pe acest subiect, cu apelul „Începe discuția!” (Start the conversation!).
Specialiștii spun că este util să folosiți un limbaj clar și direct, cum ar fi „Sunt îngrijorat/ă pentru tine. Te gândești la sinucidere?”.
Discuția cu cineva nu trebuie să se axeze pe găsirea unei soluții la problemele sale – ar trebui să se axeze în principal pe ascultarea acestuia și explorarea opțiunilor prin care acesta sau aceasta poate obține ajutor.
Statisticile arată că, la nivel global, aproape 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an. România se află pe locul 58 în lume în ceea ce privește rata de suicid și pe locul 126 în ceea ce privește depresia. Deși este un subiect delicat, discuțiile deschise despre sănătatea mentală și accesul la resursele de sprijin pot salva vieți.
Citește și: Sfântul Paisie Aghioritul oferă antidotul pentru stres
https://basilica.ro/ziua-mondiala-de-prevenire-a-suicidului-ajuta-prin-initierea-unei-conversatii/