13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

Ziua de 13 septembrie amintește de lupta din Dealul Spirii de la București. În anul 1848, odată cu izbucnirea Revoluției Franceze, trupele otomane doreau încetarea ei pe teritoriul Principatelor Române.

În ziua de 12 septembrie, Locotenența Domnească a dat ordin căpitanului Radu Golescu să mobilizeze Regimentul 2 Infanterie la Dealul Spirii pentru a întâmpina o armata otomană formată din aproximativ 6.000 de soldați.

Regimentului de infanteriști li s-au alăturat ostașii Companiei de Pompieri, în frunte cu căpitanul Pavel Zăgănescu.

Deși proporțiile erau inegale, trupele otomane fiind de douăzeci de ori mai numeroase decât cele din București, ostașii bucureșteni au luptat cu vitejie, pierzând aproape jumătate din camarazi.

În 13 septembrie 1848 a avut loc ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc dintre ostașii principatelor și trupele otomane.

În semn de omagiu pentru cei care au luptat pe Dealul Spirii, în data de 13 septembrie 1901 a fost inaugurat Monumentul Pompierilor din București.

Ulterior, această zi a fost instituită ca „Ziua Pompierilor din România” prin Hotărârea de Guvern 492/1997.

Sfântul Iosif de la Partoș (15 septembrie) a fost ales de Corpul Pompierilor Militari, ocrotitor al celor care luptă cu flăcările. Printr-o decizie din februarie 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ratifică decizia luată.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat desfășurarea mai multe activități.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

https://basilica.ro/in-data-de-13-septembrie-este-aniversata-ziua-pompierilor-din-romania/