Congresul național catehetic „Hristos împărtășit copiilor” la Mănăstirea Caraiman

Congresul național catehetic „Hristos împărtășit copiilor” are loc în perioada 23-25 septembrie la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, în județul Prahova.

Delegatul Patriarhului Daniel la eveniment este Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

PS Varlaam a deschis lucrările congresului printr-un cuvânt de binecuvântare din partea Patriarhului României.

„Nu este un salut formal”, a explicat ierarhul ierarhul pentru Trinitas TV, „ci această binecuvântare arată interesul deosebit pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a arătat de-a lungul activității pastorale, și ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și ca Patriarh al României, pentru formarea spirituală, religioasă a tinerei generații într-o societate în care valorile creștine sunt oarecum devalorizate de o mulțime de ideologii și de concepții moderne, de sorginte ateistă, neomarxistă”.

„Ne implicăm cu toată empatia în această lucrare care este deosebit de importantă pentru viitorul neamului, pentru viitorul Bisericii”, a spus Preasfinția Sa în deschiderea congresului.

Episcopul vicar patriarhal a semnalat că, anual, sute de tineri participă la activitățile organizate de Biserică şi, astfel, „fiind implicați în activități libere, sunt expuși într-o măsură foarte mică riscului de a dezvolta dependențe de droguri sau de altă natură”.

Agenda evenimentului include diverse ateliere, analize privind activitatea trecută, dar și proiecții pentru 2025, Anul omagial al centenarului Patriarhiei Române.

„Demersul catehetic în Biserica noastră – dacă este să facem o evaluare – este plin de roade, indiferent de anotimpurile prin care a trecut Biserica noastră în ultima sută de ani”, a notat Pr. Mihai Pavel, inspector patriarhal coordonator al Biroului de catehizare a tineretului.

„A fost necesară și este încă necesară această conversație de evaluare a anvergurii și impactului, a produselor catehetice din ultima sută de ani și mai ales din ultimii ani, întrucât asistăm la un fenomen deosebit de complex în ceea ce privește formarea și educația catehetică”.

La rândul său, Vasile Timiș, inspector general pentru Religie în cadrul Ministerului Educației, a vorbit despre încercările ultimilor ani în ceea ce privește catehizarea, referindu-se mai ales la predarea religiei în școli.

„Ni se potrivește acest îndemn al Mântuitorului: Să nu deznădăjduim, ci, dimpotrivă, să avem o atitudine optimistă”, a spus inspectorul făcând referire la episodul evanghelic prezentat duminica trecută în biserici, Pescuirea minunată.

„Evident că în ceea ce privește activitatea orei de religie și activitățile catehetice deopotrivă, trebuie să spun că noi am avut parte de multe binecuvântări în acești 25 de ani. Evident că ne raportăm la ceea ce se întâmplă în lume și la provocările didactice contemporane. Una peste alta, aș spune cu mare îndrăznire că în ceea ce ne privește, putem să spunem mereu că am asumat această invitație a Mântuitorului, dar pe mai departe avem nevoie tot de binecuvântarea Mântuitorului, ca efectiv misiunea să-și continue mersul ei”.

Tema congresului, ajuns la ediția a 17-a, este „Tradiție, noutate și actualitate în lucrarea catehetică și activitatea cu tinerii în Biserica Ortodoxă Română”.

Foto credit: Trinitas TV / Tatiana Andreea Sava

https://basilica.ro/la-caraiman-are-loc-congresul-national-catehetic-este-o-lucrare-foarte-importanta-a-bisericii-a-explicat-ps-varlaam/