Manifestările dedicate comemorării eroilor de la Păuliș la împlinirea celor 80 de ani de la eroica bătălie din septembrie 1944 au continuat și sâmbătă prin depunerea de coroane la monumentul amplasat pe DN 7, la bustul Căpitanului Ioan Fătu din Cimitirul Radna și inaugurarea Muzeului Bătăliei de la Păuliș.
La ceremoniile organizate de Ministerul Apărării Naționale, din partea căruia a participat secretarul de stat Eduard Bachide, alături de Filiala “Detașamentul Păuliș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, au participat Prefectul Județului Arad, Toth Csaba, împreună cu subprefectul Marius Sulincean, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, oficialități locale și parlamentari artădeni.
Iustin Cionca a evidențiat importanța menținerii valorilor naționale și a unității, amintind totodată și contextul geopolitic actual:
„Lupta lor nu a fost în zadar, iar jertfa lor ne obligă să rămânem uniți și să ne apărăm valorile naționale, să protejăm libertatea și integritatea României, așa cum au făcut-o ei. Astăzi, mai mult ca oricând, cu un război în desfășurare la granița României, suntem datori să fim solidari și să prețuim pacea, învățând din lecțiile trecutului.”
Cu această ocazie, președintele Cionca a oferit moneda comemorativă a eroilor de la Păuliș 80 unor personalități deosebite, care au contribuit la menținerea vie a memoriei acestor evenimente istorice: Eduard Bachide, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Arhiepiscopul Aradului, dr. Timotei Seviciu, generalul de brigadă dr. Nicolae Tonu, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, comandor Silviu Marincaș, colonelul (rtr.) Marcel Lucaciu, și primarul comunei Păuliș, Ioan Turcin.
Remember
Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea Defileului Mureş şi Criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortysto-ungară „Budapesta”, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 Infanterie şi Divizionul 61 Artilerie Grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.
Sorina Ambruș