Pelerini de pe Valea Mureșului în județele Alba și Cluj

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei,  Arhiepiscopul Aradului, în dimineața zilei de 28 septembrie, un grup de 57 de credincioși aparținând parohiei Monoroștia, filiei Dumbrăvița și satelor învecinate, au pornit într-un pelerinaj la Mănăstirea Alba Iulia, Mănăstirea Dumbrava și Mănăstirea Nicula, sub îndrumarea preotului Păiușan Adin.

Prima oprire a fost la Alba Iulia, unde pelerinii au vizitat Mănăstirea cu hramul ,,Sfântul Ioan Botezătorul” și Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România care stă în picioare de mai bine de 300 de ani.

Următorul popas a fost la Mănăstirea Dumbrava. Aceasta se află în judeţul Alba, la limita cu judeţul Cluj. În acest aşezământ care se extinde de la un an la altul, odată cu numărul tot mai mare de pelerini creşte constant şi numărul celor care primesc adăpost, hrană şi afecţiune. În prezent, la Mănăstirea Dumbrava găsesc alinare şi sprijin în jur de 200 de persoane, copii şi vârstnici.

Pelerinii au servit masa de prânz la un restaurant în apropierea ultimului obiectiv, fiind și o bună oportunitate de socializare și de întărire a legăturilor de prietenie dintre ei.

Ultima oprire a fost la Mănăstirea Nicula. Întâlnim aici unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale nu doar din spațiul transilvănean, ci din întreg spațiul românesc. Începuturile unei așezări monahale aici se leagă de viețuirea unui pustnic în anul 1326, Nicolae, care a dat numele atât mănăstirii, cât și satului în care se găsește.

Bucuria pe care au trăit-o unii dintre credincioși a fost aparte datorită faptului că pentru aceştia a fost prima dată când au păşit pragul acestor mănăstiri, dobândind experiență duhovnicescă şi simțind fiecare în sufletul său binecuvântarea și harul lui Dumnezeu. Acest pelerinaj s-a constituit ca o încununare a activităților catehetice precum și a activităților duhovnicești.

Pr. Păiușan Adin

Parohia Monoroștia cu Filia Dumbrăvița