Programarea conferințelor preoțești de toamnă

Tema conferinţei preoţeşti de toamnă va fi tratată sub genericul: Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de argințiîn Patriarhia Română.

La cele patru protopopiate, Conferinţa semestrială de toamnă va avea loc în data de:

Arad        –        07    octombrie  2024

Ineu         –        08    octombrie  2024

Lipova     –        09    octombrie  2024

Sebiş        –        10    octombrie  2024 

Conferinţele vor începe de la ora 9:00 şi vor fi prezidate de Chiriarh sau un delegat al acestuia de la Centrul Eparhial.

Tema conferinţei va fi prezentată astfel:

  1. Hristos, doctorul sufletelor și trupurilor noastre. Mântuitorul îi vindecă pe cei bolnavi cu trupul pentru a arăta dumnezeirea Sa, dar și pentru a vindeca sufletul lor.
  2. Sfinții doctori fără de arginți și sensurile cinstirii acestora:

a) Respectul față de știința medicală, cunoscută de aceștia la cel mai înalt nivel al vremii în care au trăit;

b) Admirația față de credința lor manifestată printr-o bogată activitate misionară;

c) Cinstirea marii lor capacități de jertfă, nu numai prin renunțarea la avantajele materiale ale profesiei lor, ci și prin sfârșitul lor mucenicesc, cel mai adesea.

3. Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii:

a) Sfinții doctori fără de arginți în perioada persecuției Bisericii sub Imperiul Roman păgân (Sfântul Evanghelist Luca, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfinții Mucenici Chir și Ioan, Cosma și Damian, Sfânta Ermionia, Sfintele Mucenițe Zenaida și Filonia ș.a.);

b) Sfinții vindecători și taumaturgi cinstiți în mod special pe teritoriul României (Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Antiohiei, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfânta Cuvioasă Parascheva cea Nouăș.a.);

c) Noi sfinți vindecători cu sfinte moaște în România și modalități de cinstire a acestora (Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou ș.a.);

d) Responsabilitatea credincioșilor de a mărturisi vindecările miraculoase de care au avut parte prin mijlocirile Sfinților tămăduitori și făcători de minuni;

e) Vindecarea trupească și sufletească a oamenilor bolnavi ca efect al întâlnirii acestora cu Mântuitorului Iisus Hristos prin Taina Euharistiei.

Conferinţa va fi precedată de Slujba de Te-Deum, săvârşită în prezenţa tuturor preoţilor din protopopiat. La lucrările conferinţei vor fi convocaţi şi sunt îndatoraţi să participe toţi preoţii şi diaconii din protopopiat, inclusiv preoţii profesori de la Şcolile teologice, preoţii cu activităţi caritative şi preotul militar.

Protos. Dr. Iustin Popovici

consilier cultural