Ultima duminică a lunii septembrie marchează în fiecare an Ziua Satului Românesc, sărbătoare instituită prin Legea nr. 44/2020. A fost aleasă această perioadă datorită posibilității de a se sincroniza cu sezonul recoltelor.
Începând din 2020, autoritățile administrației publice centrale și locale organizează manifestări culturale și sociale cu scopul de a pune în lumină mediul rural românesc, precum expoziții, târguri tematice, conferințe sau ateliere.
Sărbătorirea acestei zile reprezintă aprecierea valorilor culturale și istorice ale satului românesc, precum și recunoașterea contribuției sale la identitatea națională. Manifestările dedicate acestei zile includ obiceiuri, dansuri și muzică populară.
Anul de dinaintea instituirii Legii nr. 44/2020 a fost dedicat de Biserica Ortodoxă Română satului românesc. Cu acest prilej, au avut loc numeroase evenimente, printre care expoziția foto „Chipul satului românesc” , organizată de Agenția de știri Basilica.
De asemenea, Biserica se implică în viața comunităților rurale prin campania „Sănătate pentru sate”, desfășurată în baza unui parteneriat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.
Până în prezent, au fost organizate acțiuni în județele Argeș, Botoșani, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Maramureș, Prahova, Teleorman și Dâmbovița.
Citește și:
Foto credit: Basilica.ro
https://basilica.ro/satul-romanesc-este-sarbatorit-anual-in-ultima-duminica-de-septembrie/