Maica Domnului este considerată în cultul nostru mai presus decât toți sfinții, datorită harului Duhului Sfânt care s-a revărsat peste ea și prin care a adus în lume pe Fiul lui Dumnezeu, care S-a întrupat, adică a luat trup omenesc, din pântecele ei.
Maica Domnului are și un rol de întregire a Cerului cu pământul, adică a lui Dumnezeu cu omul, pentru că, în trupul ei omenesc, Focul Dumnezeirii care nu l-a ars, a venit spre mântuirea tuturor oamenilor. Exemplu de smerenie, de sfințenie și de ascultare, Fecioara Maria a trăit întreaga sa viață fiind „roaba Domnului” așa cum, de altfel, și-a și asumat, când Arhanghelul Gavriil i-a dus vestea cea bună a întrupării lui Hristos.
Multe biserici și mănăstiri din țara noastră o au ocrotitoare pe Maica Domnului, mama noastră. Între acestea, un loc de căpătâi îl are și Mănăstirea Arad-Gai, care și-a serbat astăzi hramul principal, adică cel al Nașterii Născătoarei de Dumnezeu.
Încă la primele ore ale dimineții, Chiriarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei, a poposit la străvechea vatră monahală de maici din cartierul arădean Gai, fiind întâmpinat de soborul de maici al sfintei mănăstiri, în frunte cu Maica Stareță, Monahia Ecaterina Joldes și de către un sobor numeros de preoți, între care amintim pe Protos. Clement Iordache, duhovnicul mănăstirii, Pr. Silviu Faur, consilier bisericesc la Centrul Eparhial, Părintele Vasile Pop, fost consilier cultural și slujitor la Parohia Arad-Bujac și alți slujitori din parohiile Arhiepiscopiei noastre, alături de o mulțime numeroasă de credincioși, pelerini veniți din mai multe zone ale municipiului și județului.
Ierarhul a săvârșit apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în soborul de preoți amintit mai sus, la care s-au mai adăugat Părinții Arhidiaconi Bogdan Noghiu și Claudiu Condurache.
Răspunsurile liturgice au fost date cu mult profesionalism și dedicare de către Corul Parohiei Micălaca Veche 2, condus de către Domnul Profesor Ovidiu Căpitan.
La momentul cuvenit, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Prima sărbătoare a Anului Bisericesc” (Galateni 6, Filipeni 2; Ioan 3, Luca 10) – Nașterea Maicii Domnului ne așează pe calea istoriei biblice și a Sfintei Tradiții cu precădere privind viața și activitatea Mântuitorului, căreia Preasfânta Fecioară Maria i-a consacrat întreaga slujire, moștenind virtuțile înaintașilor, ei însiși cinstiți de Biserică. Împletirea sărbătoririi Duminicii cu cea a Praznicului, edifică prin citirile bibilice asupra însemnătății lor, subliniind preacinstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu îndemnul apostolic de a urma exemplul ei după cel al Mântuitorului Însuși.
După Rugăciunea Amvonului, s-a săvârșit slujba de binecuvântare a prinoaselor aduse de către credincioși, cu ocazia hramului mănăstirii.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Clement Iordache a adresat un cuvânt de mulțumire Chiriarhului pentru slujirea de astăzi, precum și pentru că an de an, la acest praznic slujește aici cu multă dragoste părintească, devenind un adevărat păzitor sau călăuzitor duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Arad-Gai. Mai apoi, soborul de slujitori și mulțimea de pelerini au fost invitați la o agapă frățească oferită cu multă dragoste de către maicile mănăstirii amintite.
Arhid. Claudiu Condurache