CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN FILIA HODIȘ

Duminica a 21-a după Rusalii, aduce lumină duhovnicească sufletelor noastre prin Pilda Semănătorului (Luca 8, 5-15), dar și prin Rugăciunea lui Iisus (Ioan 17, 1-13) –  a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, ne regăsește în mirificele plaiuri  ale Filiei Hodiș – Parohia Iercoșeni, din Protopopiatul Ineu, ce azi  a avut prilejul de a fi gazda Cercului pastoral-misionar Târnova, coordonat de Pr. Ivănuț Voicu.

S-a săvârșit Sfânta Taină a Maslului de către preoții: Pr. Ivănuț Voicu – Parohia Chier, Pr. Păiușan Florin – Parohia Târnova, Pr. Alin Pingică – Parohia Arăneag, Pr. Tudor Robert – Parohia Drauț, Pr. Achim Giani – Parohia Dud, Pr. Bun Costel – Parohia Tauț, Pr. Giurgiu Gheorghe  – Parohia Nadăș, Pr. Lucaciu Marius  – Parohia Minișel, Pr. Dan Pavel – Parohia Șilindia, Pr. Măriuță Doru – Parohia Camna, Pr. Bisorca Ciprian-Gheorghe – Parohia Iercoșeni. De asemenea, soborului slujitor s-a alăturat și părintele Zbîrcea Teodor-Gheorghe – Parohia Mădrigești, Pr. Ivănuț Iulian – Parohia Bârsa.

Un înălțător cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Alin Pingică, făcând referire la Evanghelia Duminicii a 21-a după Rusalii, a Pildei Semănătorului, pildă tâlcuită de însuși Mântuitorul, care prin conținutul ei ne cheamă la a ne responsabiliza în legătura noastră cu Dumnezeu, cu cuvântul Lui. În primul rând, trebuie să distingem și să înțelegem diferența dintre auzire și ascultare. Auzire presupune recepționare sunetelor emise de un emitent și se limitează la sensul funcționării fiziologice a auzului. Ascultarea presupune mult mai mult decât auzire, nu reprezintă doar recepționarea sunetelor emise de un emitent, ci presupune analizarea a ceea ce auzi, punerea în context, transpunerea în viața personală. În sensul duhovnicesc, ascultarea presupune citirea/ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, primirea îndemnului și învățăturii din cuvântul Lui în inima / mintea / trăirea noastră duhovnicească și – evident – împlinirea cuvântului lui Dumnezeu în viața noastră prin alegerile pe care le facem, faptele pe care le săvârșim, cuvintele pe care le rostim, atitudinea pe care o manifestăm – atât în fața oamenilor, cât și înaintea lui Dumnezeu.

Desigur, trebuie avem în vedere și unde, și de la cine, și în ce context ascultăm cuvântul lui Dumnezeu. Biserica Creștină Ortodoxă, în continuitatea ei pe cale de succesiune apostolică de la începutul Bisericii creștine, de la Sfinţii Apostoli și ucenici ai veacurilor primare – până azi, păstrează și transmite nealterată, neschimbată, în sensul și dimensiunea contextuală și duhovnicească autentică învățătura Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Se cere dar, să fim atenți de unde aprofundăm cuvântul lui Dumnezeu, ca nu cumva să fim amăgiți de falși propovăduitori, ce se folosesc doar de cuvântul lui Dumnezeu, aducând îndoială și dezbinare între cei mai slabi în ale credinței. De altfel, dezbinarea, este semnul lucrării celui rău, a diavolului, a cărui principală preocuparea este dezbinarea/despărțirea omului de Dumnezeu și a omului de semenii săi, ruperea comuniunii, ieșirea din sânul Bisericii unde ar fi putut primi îndrumare și ajutor pe calea mântuirii.

Momentele înălțătoare au continuat și după Taina Sfântului Maslu printr-o serie de pricesne interpretate magistral de tinerii teologi Stepan Ionuț și Bibarț Ovidiu care au înfrumusețat momentul de la strană.

În încheiere preotul paroh Bisorca Ciprian-Gheorghe a mulțumit preoților prezenți și credincioșilor pentru osteneala lor și a susținut referatul cu tema: ”Forme ale pastorației și îngrijirii bolnavilor  în Sfânta Scriptură (generalități)”, amintind dintru început, că atenția față de cei bolnavi și în suferință sufletească și trupească, sunt amintite din cele mai vechi timpuri, încă din Vechiul Testament: „Nu te teme a cerceta pe bolnavi, că pentru aceste fapte vei câștiga iubirea” (Eclesiastul 7, 37) şi sfatul de a recurge la știința medicilor, care este de la Dumnezeu: „Şi doctorului dă-i loc, că şi pe el l-a făcut Domnul […] că şi el se va ruga Domnului, ca să dea odihnă şi sănătate spre viață” (Înțelepciunea lui Iisus Sirah 38, 12, 14). Noul Testament, este de asemenea plin de astfel de exemple, atât prin însuși modelul arătat de Hristos – deschidere, mila, dragostea, vindecarea celor bolnavi atât sufletește cât și trupește, dar și prin îndemnul continuu, repetat în Legea Nouă, de a ne iubi și a ne ajuta frățește unii pe alții. Sfântul Evanghelist Matei mărturiseşte că Domnul Iisus Hristos „a scos duhurile (rele) cu cuvântul şi pe toţi cei bolnavi i-a vindecat, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin Isaia prorocul, care zice: Acesta neputințele noastre a luat şi bolile noastre le-a purtat” (Matei 8, 16-17).

La final, comitetul bisericesc, cu purtarea de grijă și suportul domnului primar Mariș Rovin (Șilindia), au organizat o agapă frățească, în cadrul căreia s-au evidențiat unele aspecte și nevoi ale bisericii în contextul actual, și au fost prezentate unele recomandări administrative și duhovnicești venite cu bucurie din partea decanilor de vârstă în slujirea preoțească.

Următoarea întrunire a preoților din Cercul Pastoral-Misionar Târnova va avea loc la data de 20 Octombrie, la Parohia Tauț.

Pr. Lucaciu Ionuț Marius