Întâlnirea generației 1975 a Seminarului Teologic din Caransebeș, la Arad

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este consemnată în calendarul nostru creștin ortodox în fiecare an,  în data de 1 octombrie.

Este un praznic al Maicii Domnului care s-a împământenit din secolul X, când într-o biserică închinată Maicii Domnului din zona Vlaherne, a Constantinopolului, sfântul Andrei și ucenicul său Epifanie au văzut pe Maica Domnului venind din cer și ținând în mâini un acoperământ prin care a întărit poporul și a arătat că ea este legătura dintre cer și pământ, respectiv dintre noi și Dumnezeu. Aceasta pentru că ea, om fiind, a adus în lume pe Dumnezeu Cel Întrupat.

Răspunzând invitației Părintelui Viorel Roja, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, a participat astăzi la Sfânta Liturghie în biserica parohiei Grădiște II, locaș ce are hramul „Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos”. Acest  edificiu impunător de cult are un spațiu complex constând și dintr-un așezământ social-caritabil și de ajutorare a semenilor noștri, mai ales a celor aflați în suferință, prin centrul de permanență care are protectoare chiar pe Sfânta Fecioară Maria, prăznuită astăzi și care poartă numele Acoperământului Maicii Domnului.

Încă de la primele ore ale dimineții, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserică, în prezența Ierarhului, de un sobor format din Pr. Gheorghe Gligor, vicar eparhial, Pr. Paroh la Grădiște II Dr. Vasile Cucu, Pr. pensionar Viorel Roja, fost paroh al bisericii și cel care a demarat și finalizat lucrările așezământului menționat mai sus și Arhid. Claudiu Condurache.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Vicar Gheorghe Gligor, care a evidențiat importanța sărbătorii de astăzi, printr-un istoric al său, dar și rolul Maicii Domnului în viața noastră și a Bisericii in ansamblu, făcând o corelație dintre Maria, mamă al lui Dumnezeu-Omul și mamele noastre, ca model de jertfelnicie și credință.

După Sfânta Liturghie, medicii Călin Popa și Claudiu Pantea au primit diplome de recunoștință din partea Chiriarhului pentru slujba adusă semenilor noștri aflați în suferință.

De asemenea, praznicul de astăzi a avut o importanță deosebită și pentru generația sau promoția 1975 (anul absolvirii) a Seminarului Teologic din Caransebeș.

Astfel, după încheierea Sfintei Liturghii, s-a săvârșit și slujba Parastasului . S-au pomenit ierarhii de la Timișoara, Arad și Oradea, trecuți la Domnul, care au trimis elevi la seminarul din Caransebeș, toți profesorii și elevii plecați la ceruri.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a vorbit despre importanța formării slujitorilor Altarelor în seminarele teologice, mai ales în acea perioadă, a comunismului, când era foarte greu să devii preot. De asemenea, Ierarhul a evocat mai mulți profesori de seamă a generației despre care am vorbit, în special pe Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.

La slujba Parastasului, părintele profesor Ioan Tulcan a  comemorat printr-un cuvânt de învățătură pe cei plecați în lumea veșniciei și menționați mai sus, arătând, de asemenea, că preoția este o taină care leagă pe cel care o îmbrățișează cu nemurirea.

La finalul acestui moment înălțător, care leagă Biserica luptătoare de cea triumfătoare – din ceruri – Părintele Viorel Roja a mulțumit Ierarhului, tuturor preoților și familiilor lor pentru prezența de astăzi, toți cei prezenți fiind apoi invitați la o agapă, unde s-au depănat frumoase amintiri din vremea seminarului, la care au fost părtași și cei care au rămas și  cei care au plecat dincolo, în Lumina Învierii, spre așteptarea reîntâlnirii.

Arhid. Claudiu Stefan Condurache