Postul Nașterii Domnului începe peste două săptămâni, vineri, 15 noiembrie. Această perioadă de 40 de zile amintește de postul îndelungat al drepților din perioada Vechiului Testament, ținut în așteptarea lui Mesia.
Postul Nașterii Domnului nu este la fel de aspru ca Postul Sfintelor Paști. Marțea și joia se pot consuma legume cu untdelemn și se face dezlegare la vin, iar sâmbăta și duminica se permite și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru).
De când se cântă colinde
Din punct de vedere liturgic, cântările dedicate Nașterii Domnului încep în ziua de 21 noiembrie. Catavasiile Nașterii Domnului se cântă pentru prima dată în biserică la Utrenia sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Cântările dedicate Crăciunului continuă să se audă apoi în biserici și în multe alte locuri până la Odovania (încheierea) praznicului Nașterii Domnului, în ultima zi din an.
„Poezie și cântare sfântă, evlavie și bucurie, colindele românești sunt aur, smirnă și tămâie în sens spiritual, izvorâte din inimi și purtate pe buze ca daruri și ofrande aduse Pruncului Iisus, ca răspuns la iubirea sa pentru noi”, spune Patriarhul Daniel.
Sărbători din Postul Crăciunului 2024
Principalele sărbători din postul Naşterii Domnului sunt:
- Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie);
- Sf. Ap. Andrei cel înâi chemat, Ocrotitorul României (30 noiembrie);
- Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei (06 decembrie);
- Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş (07 decembrie)
Vezi și:
- 16 sfinți tămăduitori sărbătoriți în noiembrie (I)
- 16 sfinți tămăduitori sărbătoriți în noiembrie (II)
Pentru a valorifica cât mai bine această perioadă binecuvântată de Dumnezeu pentru a ne apropia mai mult de El, vă recomandăm 10 sfaturi practice pentru post.
Foto credit: Basilica.ro
https://basilica.ro/cand-incepe-postul-craciunului-si-de-cand-se-canta-colinde/