Pomenirea Sf. Mare Mc. Mina, ocrotitorul  Paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad

În ziua de 11 noiembrie îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul Paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, alături de Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul. Ziua aceasta este așadar ziua hramului Paraclisului studenţilor, unde aceştia se pregătesc duhovniceşte  pentru slujirea preoţiei.

Şi în anul acesta, Sfântul Mare Mucenic Mina a fost cinstit în mod deosebit.

Astfel, în seara zilei de duminică, în ajunul prăznuirii Sf. Mina, a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie și Utrenia, de către soborul părinţilor profesori slujitori la Paraclis, împreună cu părintele arhidiacon Gheorghe Iulian Lehaci, consilier economic în cadr ul Arhiepiscopiei Aradului și cu alți părinți, absolvenți ai Facultății de Teologie arădene, care s-au format duhovnicește în acest sfânt locaș de închinare, în timpul studiilor lor teologice.

Luni dimineața, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mina a fost săvârșit Acatistul Sfântului, urmat de Dumnezeiasca Liturghie, care a fost slujită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, înconjurat de părinții profesori slujitori ai Paraclisului și alți părinți, absolvenți ai Școlilor Teologice arădene. Înaltpreasfinția Sa a rostit în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, cuvântul de învățătură, în care s-a referit la importanța acestui Sfânt Locaș pentru formarea duhovnicească a viitorilor slujitori ai Sfântului Altar, așa încât cei care frecventează acest Paraclis, trebuie să se încadreze în toate exigențele pe care le impune un astfel de locaș de închinare. Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Mina, ca ocrotitor al acestui Paraclis, a arătat Înaltpreasfinția Sa, are loc într-o lună deosebită care marchează și începutul Postului Crăciunului ca vreme aleasă de pregătire duhovnicească a creștinilor pentru Praznicul Nașterii Domnului, dar și a prăznuirii atât de bogate unor sfinți, precum: sfinții îngeri, Maica Domnului și alți mari sfinți ierarhi și taumaturgi. Sfântul Mucenic Mina, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop, „s-a angajat cu forța minții și cu puterea trupească să slujească lui Hristos și să se împotrivească celor care slujeau idolilor. El se arată prin toate aceasta mucenic și ostaș în slujba nu doar a împăratului lumesc, dar mai cu seamă a Împăratului cerului”.

Înaintea otpustului Sfintei Liturghii au fost binecuvântate prinoasele aduse întru cinstirea Sfântului ocrotitor al Paraclisului şi de asemenea, a fost săvârşită o panihidă pentru profesorii și absolvenții Școlilor Teologice arădene, şi ctitorii sfântului locaş, adormiţi în Domnul.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către grupul studenților teologi de la strana Paraclisului.

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, părintele Lect. univ. dr. Ștefan Negreanu i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei că și în anul acesta, potrivit unei tradiții deja formate în timp, a fost în mijlocul studenților și credincioșilor care frecventeează Paraclisul Facultății de Teologie, constituind un adevărat model pentru preoții slujitori la Sfântul Altar al acestui Paraclis, precum și pentru tinerii studenți teologi, care se pregătesc pentru slujirea lui Dumnezeu. Părintele profesor i-a mulțumit de asemenea Înaltpreaasfințitului Părinte arhiepiscop pentru bogatul cuvânt de învățătură împărtășit celor prezenți la Dumnezeiasca Liturghie.

Suntem încredinţaţi de faptul că Sfântul Mare Mucenic Mina aduce prin rugăciunile sale înaintea tronului lui Dumnezeu, har şi binecuvânatre pentru Facultatea noastră, pentru studenţii ei şi pentru toţi ostenitorii care-i cer sprijinul şi mijlocirea.

Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu