Slujire chiriarhală în Parohia Păiușeni și filia Văsoaia

Biserica a rânduit ca in Duminica a XXV-a dupa Rusalii să fie citită Evanghelia care conține Pilda samarineanului milostiv rostită de Mântuitorul Iisus Hristos, ca fiind o talcuire a tainei mântuirii neamului omenesc și un dreptar pentru viața Bisericii și a fiecărui creștin în parte.

Întrucât lectura acestei Evanghelii precede începutul Postului Nașterii Domnului, Pilda samarineanului milostiv ne ajută să ne pregătim pentru aceasta perioadă, sa înțelegem semnificația ei duhovnicească, a postului unit cu rugăciunea și cu milostenia, ca urcuș interior al sufletului în comuniunea sfinților împlinitori ai voii lui Dumnezeu. Prin toate acestea, ne pregătim să primim în „peștera” sufletului nostru pe Hristos Domnul, Care Se naște duhovniceste în viața fiecărui creștin potrivit credinței și iubirii sale față de Dumnezeu și de oameni.
În această duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a răspuns invitației Părintelui Andrei-Gheorghe de la Parohia Păiușeni, din Protopopiatul Sebiș, de a fi alături în duh de binecuvântare, comuniune și rugăciune, în slujirea liturgică de astăzi. La primele ore ale dimineții, Ierarhul arădean, însoțit de Părintele Inspector Bogdan-Gheorghe Noghiu și Părintele Arhidiacon Claudiu Condurache, a fost întâmpinat de către Pr. Beni Ioja, Protopopul Sebișului, Pr. Paroh Andrei Oprea și alți slujitori din parohiile învecinate și colegi de generație ai celui care deservește această parohie.
Astfel, s-a săvârșit slujba de binecuvântare a lucrărilor care s-au efectuat la locașul de cult, urmată apoi de Sfânta Liturghie Arhierească.
La biserică s-au realizat mai multe lucrări de înnoire, printre care și înlocuirea mobilierului vechi cu unul nou, precum și înlocuirea scaunelor (arhierești și cele ale credincioșilor).
Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă “Ilarion V. Felea” din Arad.
La momentul cuvenit, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Demnitatea omului” (Efeseni 4, Luca 10), îl îndreptățește la respectul aproapelui cu reciprocitate în scopul așezării bunei înțelegeri în lume. Un samarinean care pentru iudei nu avea multă trecere, în drumul său, află pe un semen rănit de moarte, pe lângă care alții au trecut nepâsători sub motivația că respectă legea și fără a-l știi din ce neam face parte, îi vine întru ajutor și nu doar pe moment, ci după ce îl găzduiește la loc sigur, îi continuă sprijnul până la vindecare. Pentru creștini, numele îi rămâne cunoscut pentru designarea operei samaritene a Bisericii. În aplicarea învățăturii evanghelice, apostulul zilei îndeamnă la unitatea în viață a oamenilor potrivit și psalmistului ca „frații să fie împreună”.
La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotesit întru iconom pe Părintele Andrei Oprea, în semn de prețuire și mulțumire pentru înfrumusețarea locașului de cult. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a mai conferit diplome de cinstire pentru credincioșii care și-au adus contribuția și ajutorul la lucrările efectuate în biserică. Părintele Paroh a mulțumit Chiriarhului pentru vizita pastorală și slujirea liturgică de astăzi, oferindu-i în dar o frumoasă icoană cu Maica Domnului „Pantanassa”, copie a celebrei reprezentări a Fecioarei Maria de la Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos.
În după masa aceleiași zile, Ierarhul a sfințit o cruce aflată pe Dealul Moților din filia Văsoaia a Parohiei Păiușeni. Aici, a ținut un cuvânt de învățătură despre sărbătoarea recentă a Înălțării Sfintei Cruci, iar apoi a făcut un popas duhovnicesc și o doxologie la biserica filiei mai sus menționată.

Arhid. Claudiu Condurache