Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor este a doua duminică a Triodului și ne apropie tot mai mult de perioada de intrare în Sfântul și Marele Post al Paștilor.
În cadrul acestei duminici, pericopa evanghelică a zilei ne arată o parabolă sau o pildă relatată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care este mereu actuală și ancorată în realitatea în care trăim, prin mesajul său pătrunzător și de trezire a conștiinței omului aflat în pragul disperării și care dorește să se întoarcă la Dumnezeu.
Un fiu vrea independența față de tatăl său, cap al familiei, și pleacă de la acesta într-o țară străină, cu partea cuvenită din averea pe care i-o oferă părintele său, și acolo, după ce își distruge toată avuția, ajungând să fie falit din toate punctele de vedere, licărul de conștiință pe care îl are, îl face să se întoarcă la părintele său, care îl primește cu brațele deschise, ca pe fiul cel pierdut, care s-a regăsit. Cu toate că fiul său cel mare, adică moștenitorul avuției întregi a tatălui, se mânie datorită primirii fiului rătăcitor și cheltuitor în lume, tatăl nu face discriminare și, pentru el, întoarcerea acasă a celui pierdut, echivalează cu întoarcerea în sânul familiei și cu iubirea și comuniunea în unitatea ei.
În această duminică, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a sâvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Cuvin, din Protopopiatul Lipova. Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Bogdan-Gheorghe Noghiu, Consilier Social în cadrul Centrului Eparhial, Pr. Nelu Mercea, Protopopul Lipovei, Protos. Teoctist Bălana, slujitor și viețuitor în cadrul Mănăstirii Feredeu din apropiere, Pr. Paroh Petru Jula, Pr. Mircea Vasile Ciorogariu de la Parohia Ghioroc, Pr. Valentin Săvușcă de la Parohia Miniș și Arhid. Claudiu Condurache.
În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură cu titlul „Rostul educației” (1 Corinteni 6, Luca 15) ca activitate socială, spontană, fundamentală, instituționalizată pentru înrâurirea benefică pentru formarea și cultivarea valorilor individuale și colective a deprinderilor și disponibilităților celor în cauză. Istoria educației o arată ca apărută în comunitatea umană legată de transferarea experiențelor acumulate de generații pentru a fi continuată. Există și o autoeducație, care face apel la influențele diferite, în vederea dezvoltării asupra celor ce urmează procesul respectiv. Duminica de azi a Fiului risipitor atrage atenția asupra pierderii bunelor moștenite de generații și modalității de a le redobândi. Doi frați, fiecare cu o experiență proprie, cel pierdut prin revenirea în sine la glasul conștiinței, iar acela ascultător de bună rânduială, sunt conștienți de dragostea tatălui lor, ceea ce le-a dat puterea de a-i urma exemplul așa cum subliniază și Sfântul Apostol Pavel în pericopa zilei, că omul este templul Duhului Sfânt tinzând cu ajutorul harului dumnezeiesc spre desăvârșire.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Petru Jula a mulțumit Chiriarhului pentru slujirea liturgică de astăzi, urându-i sănătate, lungime de zile și spor rodnic în păstorirea turmei celei cuvântătoare pe calea mântuirii, oferindu-i, de asemenea, o frumoasă cruce de binecuvântare pentru că aceasta este simbolul de biruință în lupta contra vrăjmașului și pecetea lui Hristos, prin care s-a jertfit pentru lume.
După acest moment, aproape de sfântul locaș, Primăria Ghioroc, prin domnul primar Corneliu Popi-Morodan a oferit Parohiei cu titlu de donație o anexă în care s-a amenajat o frumoasă sală pentru diferitele trebuințe pastorale ale credincioșilor. Este vorba de o sală de mese care are în componență și o bucătărie utilată, care va găzdui diferite momente din Parohie, cum ar fi parastase, mese festive ș.a.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a sfințit această anexă, alături de soborul slujitor, iar ca ocrotitori s-au ales Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care sunt considerați primii între Apostoli ca și importanță și printre cei mai mari călăuzitori ai creștinilor.
Arhid. Claudiu Condurache