Anul 2027 a fost declarat de Parlament „Anul Ion I.C. Brătianu”

Anul 2027 a fost declarat de Parlamentul României „Anul Ion I.C. Brătianu”, deoarece se vor împlini 100 de ani de la mutarea la cele veșnice a unuia dintre principalii artizani ai României Mari.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege săptămâna aceasta, având statut de for decizional în acest caz, informează Agerpres.

„Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor dedicate Anului Ion I. C. Brătianu”, se afirmă în proiectul de lege.

„Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programul zilei aspecte de la evenimentele ocazionate de sărbătorirea Anului Ion I. C. Brătianu.”

Repere biografice

Ion I.C. Brătianu, cunoscut și ca Ionel Brătianu, a fost fiul fondatorului Partidului Național Liberal, Ion C. Brătianu, fost prim-ministru, și al Piei Pleșoianu. Avea 13 ani în timpul Războiului de Independență, când și-a însoțit tatăl pe front.

A studiat la Colegiul „Sf. Sava” din București, iar după un stagiu militar de șase luni și-a definitivat la Paris studiile în domeniul ingineriei.

A intrat în politică 1895, fiind ales deputat de Gorj. Cariera sa politică s-a întins pe parcursul a două decenii, timp în care a condus Partidul Național Liberal, a fost de mai multe ori ministru și de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri, adică echivalentul primului-ministru din zilele noastre.

La izbucnirea Primului Război Mondial, Ion I.C. Brătianu era președintele Partidului Național Liberal și prim ministru.

Înțelegând că momentul este o șansă istorică pentru România, a negociat cu țările membre ale Antantei sprijin militar și recunoașterea Transilvaniei ca parte a României după război, apoi a obținut de la Regele Ferdinand pronunțarea intrării României în război de partea Antantei și împotriva Germaniei și Austro-Ungariei, pentru a elibera Transilvania și a întregi România.

Războiul de Reîntregire a fost unul extrem de dificil pentru România. Germania a ocupat Muntenia, guvernul s-a refugiat la Iași, iar realitatea s-a arătat dureroasă: guvernanții nu dotaseră adecvat Armata, iar strategiile militare s-au dovedit nerealiste.

În acest context, guvernul Brătianu a promulgat proiectul de revizuire a Constituției prin care societatea românească era profund reformată și modernizată.

Marile proprietăți urmau să fie expropriate (cu compensații), pentru a împroprietări țăranii și mai ales familiile luptătorilor de pe front. Toate acestea aveau să fie realizate efectiv în 1921, după Marea Unire.

Ion I.C. Brătianu, valori și caracter

„Cei mai mulți își închipuie că politica e un fel de distracție, cu foloase și onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viața și viitorul țării tale”, spunea Ion I.C. Brătianu.

„Excela în a câștiga fără să-și facă dușmani”, scria despre el Contele de Saint-Aulaire, Ambasadorul Franței la București.

„Viitorul apropiat mi-a descoperit în el cele mai înalte calități, care îl fac unul din marii oameni de stat ai generației sale, mult mai mare decât cei trei mari: Wilson, Lloyd George, Clemenceau. Nimic mai natural: la țări mici, oameni mari.”

Foto credit: Public domain

https://basilica.ro/anul-2027-a-fost-declarat-de-parlament-anul-ion-i-c-bratianu/