Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad reprezentată la Simpozionul Național Studențesc de la Mănăstirea Lainici

În perioada 12-13 mai a avut loc cea de a XVII-a ediție a Simpozionului Național Studențesc „Opus Discipulorum”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, ediția de anul acesta s-a desfășurat, la Sfânta Mănăstire Lainici și a avut două secțiuni de lucru: „Mari duhovnici români ai secolului XX” și „Sinodul Ecumenic de la Niceea – 1700 de ani”.

În deschiderea evenimentului, Părintele Mitropolit Irineu a transmis un cuvânt de binecuvântare către tinerii participanți, conturând o foarte frumoasă sinteză a importanței dogmatice a Sinodului I Ecumenic: „Simpozionul nostru studențesc are o tradiție considerabilă. Am socotit întotdeauna ca studenții, pe lângă cursurile pe care le urmează, examene și alte lucrări de seminar, să poată să își îmbogățească cunoștințele, în colaborare cu profesorii lor. Urmăm în aceste expuneri, în general, tematica Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul acesta dedicată Sfinților mărturisitori şi totodată Jubileul de 1700 de ani de la Sfântul Sinod Ecumenic de la Niceea. Bineînțeles că aceste teme sunt foarte importante pentru noi, nu numai ca să ne reamintească de vremurile de altă dată, când Sfinții Părinți au fost confruntați cu erezia ariană, ci și să ne arate cum am înțeles noi, Biserica, Sinodul acesta și hotărârile lui. Este foarte important ca astăzi să știm precis care a fost tema principală a acestui Sinod. De ce spunem acest lucru? Pentru că unii consideră acest Sinod Triadologic, alții îl socotesc Hristologic, alții îl consideră că ar fi fost filosofic.”

Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion Felea” din Arad au fost prezenți studenții Ciprian Milian și Andri-Voicu Popa, ambii fiind studenți în anul II. Studentul Ciprian Milian a prezentat lucrarea: ,,Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea, mărturisitor al credinței și învățătura să apologetică în contextul ideologiilor moderne”. Acesta a prezentat în fața celorlalți studenți în mod deosebit dimensiunea apologetică a Sfântului Ilarion Felea în contextul diverselor concepte care au apărut în secolul al XX-lea și rapoartea creștină la modul în care acestea afectau lumea înconjurătoare.

Subsemnatul a prezentat lucrarea cu numele: ,,Sfântul Atanasie cel Mare și Sinodul I Ecumenic. Termeni, terminologie și învățătura ortodoxă”. În aceasta s-a evidențiat modul în care Sfântul Atanasie cel Mare a abordat erezia ariană, subliniind fidelitatea față de Revelația dumnezeiască și de învățătura ortodoxă stabilită de Biserica apostolică. El a apărat cu rigurozitate termenul homoousios (de o ființă), fundamentând astfel învățătura despre consubstanțialitatea Fiului cu Tatăl, împotriva ideii ariene care susținea că Fiul este o creatură, inferioară Tatălui.

Lucrarea a pus accent pe modul în care terminologia teologică a fost nu doar o chestiune de cuvinte, ci expresia fidelă a adevărului revelat. Pentru Sfântul Atanasie, cuvintele „Fiul este de o ființă cu Tatăl” nu sunt doar afirmații dogmatice sau teoretice, ci o veritabilă mărturisire de credință.

Ambele lucrări au fost redactate sub coordonarea Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae Tang și reprezintă rodul unei munci de cercetare pe subiectele aferente. La această ediție a Simpozionului de la Mănăstirea Lainici au participat și studenți de la celelalte facultăți prestigioase din țară.

Andri-Voicu Popa,

Președintele ASCOR ARAD