Încheierea manifestărilor academice organizate de către Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

În ziua de 23 mai, au continuat lucrările Simpozionul Internațional Dogma de la Niceea și importanța mărturisirii ei în lumea actuală. Modele de mărturisitori: Sfinții Ilarion Felea și Dumitru Stăniloae, care se desfășoară la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

În cele două sesiuni programate au fost abordate mai o serie de subiecte centrate pe moștenirea teologică a Sfântului preot mucenic Ilarion. Dintre aceste teme amintim câteva: Pr. Prof. Dr. Ioan Tulcan, Trăsăturile dimensiunii mărturisitoare ale teologilor Dumitru Stăniloae și Ilarion V. Felea. Evaluare comparativă; Protos. Lect. Dr. Nicolae Tang, Marginalii la un manuscris elaborat de profesorul Vasile Popeangă, intitulat „Ilarion V. Felea și pedagogia iubirii”; Pr. Lect. Dr. Ștefan Negreanu, Ultima recluziune și moartea martirică a Sfântului Preot Mucenic Ilarion Felea; Pr. Lect. Dr. Ioan Lazăr, Importanța Filocaliei în concepția teologică a Sfântului Preot Mucenic Ilarion Felea.

La acestea s-au adăugat și alte subiecte conexe, care au surprins diverse aspecte relevante pentru tema simpozionului.

Concomitent cu acesta, au continuat și lucrările Simpozionului Național al doctoranzilor, intitulat: Centenarul Patriarhiei Române. Un secol de viață și cultură bisericească în Eparhia Aradului.

Pe lângă prezentarea referatelor, doctoranzii arădeni au beneficiat și de expertiza academic-teologică a unor personalități din străinătate, care au susținut conferințe tematice.

Astfel, Prof. Dr. Andreas Müller, de la Universitatea din Kiel, Germania, a prezentat conferința: „The goal is speechlessness. Languages in the liturgy of the Orthodox Churches/Scopul este lipsa vorbirii. Limbile în liturghia Bisericii Ortodoxe”.

Prof. Dr. Peter-Ben Smit, de la Old Catholic Seminary, Utrecht University, Olanda, a prezentat tema: „Prefiguration and Transformation: Ecclesial and Societal Perspectives/Prefigurare și transformare: perspective ecleziale și societale”.

Pr. Dr. Elia Citterio, de la Comunitatea Fraților Contemplativi ai lui Iisus, Dieceza de Alexandria, Italia, a prezentat conferința: „La confessione di fede di Nicea e il passo di Gv 17,3: Questa è la vita eterna: che conoscano te, l’unico vero Dio, e colui che hai mandato, Gesù Cristo/Mărturisirea de credință de la Niceea și versetul din Ioan 17, 3: Aceasta este viața veșnică: să Te cunoască pe Tine, singurul adevăratul Dumnezeu, și pe Iisus Hristos, pe care L-ai trimis”.

Amintim faptul că în ziua precedentă au avut loc alte două conferințe:

Prof. Dr. Martin Illert, de la Universitatea Martin Luther din Halle-Wittenberg (Germania), a prezenta conferința cu titlul: „Gegenwärtige Themen der Faith & Order Kommission des ökumenischen Rates der Kirchen / Teme actuale ale Comisiei pentru credință și constituție a Consiliului Mondial al Bisericilor”.

Pr. Prof. Dr. Porphyrios (Fadi) Georgi, de la Universitatea din Balamand (Liban), a prezentat conferința cu titlul: „The Biblical and Patristic Roots of Hesychasm/Rădăcinile biblice și patristice ale isihasmului”.

La finalul manifestării, părintele decan, preotul profesor universitar dr. Cristinel Ioja a mulțumit tuturor participanților, profesori, cercetători, doctoranzi și studenți, pentru efortul depus în succesul acestor manifestări academice.

Amintim faptul că toate conferințele și referatele prezentate vor fi cuprinse în volume de studii care vor fi publicate în perioada următoare.

Pr. Dr. Filip Albu

Încheierea manifestărilor academice organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”