Concursul „Biserica din satul meu” în Parohia Cărand

În urma parteneriatului educațional desfășurat între Parohia Ortodoxă Cărand și Școala Gimnazială Cărand, în perioada 23.01.2020-08.03.2020, s-a desfășurat concursul „Biserica din satul meu”.

Acest concurs este parte componentă din miniproiectul intitulat „Biserica din satul meu- exemplu de iubire milostivă”, desfășurat în perioada 05.12.2019-08.03.2020 și este proiectul prin care parohia ortodoxă Cărand va participa la concursul Național Catehetic „Iubirea lui Hristos în familia mea”.
Acest proiect are ca scop implicarea tinerilor în viața liturgică și social-filantropică a Bisericii din satul lor, prin încurajarea participării la slujbele Bisericii, dar și la acțiunile de ajutorare a celor nevoiași desfășurate de către Biserică. Astfel, aceștia au pregătit pentru sărbătorile de iarnă, instruiți fiind de preotul paroh Florin Gașpar și dna profesor Claudia Bun, sceneta religioasă „Steaua” și pe lângă faptul că au prezentat această scenetă în Biserică, au mers și pe la casele credincioșilor pentru a vesti nașterea Domnului. Au învățat la ora de religie desfășurată atât la școală cât și la biserică prin împreună-lucrarea preotului și a profesoarei de religie, noțiuni despre iubirea milostivă a creștinului care se împlinește prin fapte bune și au pus în practică aceasta prin ajutorarea celor nevoiași. Au fost ajutate în produse alimentare și haine un număr de 28 de persoane nevoiașe.
În prima parte a anului 2020, elevii au fost implicați, alături de întreaga comunitate, cât și de comunitățile și parohiile învecinate, în ajutorarea unei fetițe bolnave, care la vârsta de doar două luni suferă de mai multe afecțiuni la organele interne și necesită un număr de minim trei operații de-a lungul a cinci ani. A doua parte a proiectului intitulată „Biserica din satul meu”, a avut în vedere ajutorarea acestei familii, a cărei fetiță este bolnavă. Proiectul a avut în vedere confecționarea unei machete a bisericii din comuna Cărand, dorindu-se a se încuraja comunicarea și împreună-lucrarea dintre copii și părinți, avându-se în vedere că părinții petrec astăzi din ce în ce mai puțin timp alături de copiii lor. În data de 27.02.2020, elevii au dus machetele confecționate la școala din Cărand. Au fost construite 14 machete, 7 la clasele I-IV și 7 la clasele V-VIII. A avut loc o expoziție, în cadrul căreia elevii alături de profesori au votat prin vot secret și liber primele trei machete câștigătoare la clasele I-IV, respectiv primele trei de la clasele V-VIII. Au fost acordate șase premii constând în bani, diplomă și dulciuri. Toți elevii au primit diplomă de participare și un cadou dulce din partea Bisericii. A doua etapă a acestui concurs s-a desfășurat în data de 08.03.2020, la Biserica parohială din Cărand. Elevii au adus cele 6 machete căștigătoare, care au fost expuse la sfârșitul Sfintei Liturghii și credincioșii parohiei au ales prin vot secret macheta câștigătoare pe comuna Cărand, premiul I primind diplomă și o sumă de bani. De asemenea au oferit și sprijinul lor pentru cei aflați în suferință, strângându-se o sumă considerabilă care va fi donată familiei a cărei fetiță de două luni are nevoie de mai multe operații. Elevii au oferit și o felicitare mamelor, pe care au confecționat-o în după masa zilei de vineri la casa parohială. Femeile parohiei prezente la Sfânta Liturghie au primit din partea preotului paroh câte o floare, simbol al aprecierii și prețuirii Bisericii.
Pr. Drd. Florin Gașpar