Corala preoţilor din Arhiepiscopia Aradului

Astăzi, 4 februrie 2010, ziua când se împlinesc 85 de ani de Patriarhat ai Bisericii Ortodoxe Române, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a fost constituită Corala preoţilor din Arhiepiscopia Aradului.

Reuniţi în cadrul oferit de Aula Magna „Ilarion V. Felea” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, preoţii cooptaţi pentru această formaţiune corală au avut bucuria de a primi binecuvântarea de început a Chiriarhului.

În cuvântul de întâmpinare, P. C. Părinte Vasile Pop, consilierul cultural al Arhiepiscopiei, a arătat că această zi va rămâne înscrisă în calendarul evenimentelor bisericeşti locale, ca o zi istorică, deoarece ea marcheazăreînvierea unei mai vechi tradiţii aici. A mulţumit în numele celor prezenţi Arhipăstorului pentru părinteasca purtare de grijă, îndrumare şi încurajare în realizarea acestei frumoase iniţiative.

În alocuţiunea sa, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, a oferit câteva motivaţii privind necesitatea acestei corale: „După vizita de anul trecut a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în oraşul nostru, cu ocazia ridicării în rang a Episcopiei Aradului, la rang de Arhiepiscopie, responsabilităţile de ordin misionar-duhovnicesc au crescut pe măsură, astfel că una dintre acestea este legată de păstrarea şi continuarea frumoasei tradiţii locale legată de muzica bisericească, între care cea corală este una recunoscută la nivel naţional. Aşadar, iniţiativa de readucere la viaţă a coralei preoţilor exprimă dragostea noastră faţă de cântarea bisericească specifică zonei, precum şi cinstirea ce o arătăm înaintaşilor noştri ce s-au evidenţiat în această latură a vieţii bisericeşti. Exprimăm aici şi bucuria pentru faptul că Diac. Tiberiu Ardelean, profesorul de muzică la Seminarul Teologic Ortodox din Arad şi dirijorul invitat să conducă această formaţie corală, a obţinut o diplomă patriarhală ca cel mai bun dirijor, la ultimul concurs naţional, ceea ce ne oferă garanţia că reprezentaţiile acestei corale preoţeşti îi vor urma exemplul”.

Corala va avea repetiţii în ziua de luni a fiecărei săptămâni, pentru a pregăti diferite concerte cu ocazia marilor praznice şi a sărbătorilor bisericeşti mai importante.