Programul Sfintelor Slujbe speciale în Postul Mare

Vremea Postului Sfintelor Paşti este rânduită spre curăţirea sufletelor şi trupurilor. Sfintele Slujbe care se săvârşesc în perioada Postului cheamă credincioşii spre sfintele locaşuri mai mult decât în altă perioadă a anului. În locaşurile de cult din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Aradului, slujbele din Postul Mare se desfăşoară după următorul program:

  • la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime şi la Catedrala Veche:

– luni şi marţi – zile aliturgice, adică zile în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie – se vor oficia, dimineaţa, de la ora 8.00: Utrenia, Ceasurile şi Obedniţa. Aceleaşi slujbe vor continua şi în celelalte dimineţi până vineri, inclusiv, iar miercuri dimineaţa se va săvârşi prima liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite din acest post.
Seara, de la ora 17.00, în primele patru zile – adică de luni până joi – se va oficia slujba Pavecerniţei celei mari cu Canonul Sf. Andrei Criteanul – slujbe specifice perioadei Postului Mare. În această săptămână Biserica a rânduit ca slujba Canonului celui Mare a Sf. Andrei Criteanul să fie citită pe parcursul a patru zile, ea săvârşindu-se integral în miercurea din Săptămâna a 5-a din post;

– joi şi vineri dimineaţa, după slujbele menţionate, se va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite;

– sâmbăta, de la ora 8.00 Sfânta Liturghie iar seara, de la ora 17.00, Vecernia,

– în celelalte săptămâni ale postului, zilnic: de la ora 8.00, slujbele rânduite, iar seara de la ora 17.00.

  • la Sfintele Mănăstiri din cuprinsul eparhiei: Hodoş-Bodrog, Arad-Gai, Feredeu, schitul Bodrogul Vechi, schitul Roşia, schitul Almaş, schitul Tămand, sfintele slujbe se vor oficia zilnic, după tipicul din sfintele mănăstiri.
  • la bisericile parohiale, sfintele slujbe din perioada Postului Mare se vor desfăşura după următorul program:

miercuri: de la ora 9.00, Utrenia, Ceasurile şi Obedniţa, urmate de Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfinţite.

de la ora 17.00, Denie.

vineri, de la ora 9.00 Utrenia, Ceasurile şi Obedniţa, urmate de Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfinţite.

– sâmbătă: de la orele 17.00, Vecernia.

Prima Săptămână a Postului Mare are pentru creştinii ortodocşi o importanţă deosebită deoarece în pelerinajul duhovnicesc spre Sfânta Înviere suntem ajutaţi de slujbele Bisericii şi de o rânduială specială a postirii.