Fraţii împreună- Festival al românilor de pretutindeni la Covăsînţ

Prima ediţie a Festivalului de Tradiţii şi Cântece Patriotice ale Românilor de Pretutindeni, manifestare care încurajează păstrarea obiceiurilor moştenite de la strămoşi, s-a desfăşurat, duminică, 25 iulie 2010 în Tabăra ortodoxă de păstrare şi conservare a tradiţiilor româneşti, a parohiei Covăsînţ, protopopiatul Lipova din Arhiepiscopia Aradului.

Astfel, tineri, şi nu numai, care trăiesc în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ungaria, au fost protagoniştii unui spectacol plin de culoare, dar şi de emoţie. Au lăsat în suflete sentimental apartenenţei la aceaşi mamă, al dragostei frăţeşti şi au demonstrat că spiritul românesc este păstrat şi perpetuat şi în afara graniţelor ţării.

Invitaţii din străinătate au avut parte de un program divers, din care nu a lipsit o întâlnire cu Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, în cadrul unei vizite la mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul, vizitarea Catedralei arhiepiscopale Sfânta Treime din municipiul Arad, dar şi întâlnirile cu credincioşii parohiei Covăsînţ, prilej care toţi vorbitorii de limbă română să se cunoască, să-şi împărtăşească impresii, să lege prietenii.

Duminică,, în prima parte a zilei, oaspeţii de peste hotare au participat, alături de enoriaşi, la Sfânta Liturghie, oficiată la biserica ortodoxă din Covăsînţ, de părintele paroh Mihai Blaj, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

După-amiaza festivalul românilor de pretutindeni a debutat cu parada portului popular, formaţiile plecând în alai din faţa bisericii ortodoxe până la locul pregătit pentru spectacol, situate într-un peisaj mirific, la poalele dealurilor Podgoriei Aradului.

Participanţii au fost întâmpinaţi cu un cuvânt de bunvenit de către Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei care a evidenţiat în primul rând folosul cultural şi spiritual al festivalului, prilej al cunoaşterii şi cultivării credinţei şi datinilor strămoşeşti şi a adresat felicitări şi cuvinte de mulţumire protagoniştilor acestei manifestaţii de aleasă trăire românească, în mod special preotului paroh Mihai Blaj.Organizatorii au primit cuvinte de laudă şi de la Preasfinţitul Siluan, episcopul ortodox al românilor din Ungaria. De asemenea părintele Ioan Armaş, secretar în cadrul Departamentului de relaţii externe al Patriarhiei Române a prezentat mesajul PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cuvinte de apreciere şi bun-venit au fost adresate şi de către oficialităţile judeţene şi locale, prezente le eveniment.

Pe scena festivalului au evoluat : formaţia de Dansuri Populare „Hora Horiţa” din Chişinău, formaţia de interpreţi din Timoc – Serbia, formaţia de dansuri Vidin – Bulgaria, ansamblul românilor din Gyula – Ungaria, formaţia Rapsozii Zărandului din Arad, condusă de Petrică Paşca, şi solistele Malvina Nagy şi Cornelia Căpraru Roman, formaţia de dansuri populare “Podgorenii” din Covăsinţ şi tânăra solistă din Covăsînţ, Roxana Suciu, corul de copii şi corul “Bunavestire” ale Bisericii Ortodoxe din Covăsînţ, formaţia de dansuri „Garofiţa” din  Şimand şi formaţia de dansatori din Bocsig. În amfiteatrul roman al Taberei de la Covăsînţ, formaţiile invitate au prezentat tradiţii ale românilor, dar şi cântece patriotice. Festivalul s-a încheiat cu o horă ţărănească, pe platoul din faţa scenei, la care au fost invitaţi să se prindă toţi participanţii, artişti şi spectatori.

“Acest festival a fost o întâlnire a românilor care s-au format pe teritoriul Daciei, un festival pentru cei de-o limbă şi de-o seamă cu noi. Am vrut să transmitem un mesaj de conştientizare a valorii noastre, un mesaj că trebuie să ştim tot ce înseamnă neamul românesc, cu credinşa lui, cu datinile lui, cu traiul fraţilor noştei de un neam, care trăiesc în alte ţări”, a declarat părintele Mihai Blaj, iniţiatorul şi organizatorul principal al manifestării.

Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Parohiei Ortodoxe Covăsânţ, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Covăsânţ, în colaborare cu Patriarhia Română, Arhiepiscopia Aradului, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Arad, Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România şi Fundaţia „Rapsozii Zărandului”.(Pr. Vasile Pop).