Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a participat la Sărbătoarea comunei Şepreuş

Sâmbătă, 28 august a.c., în parohia Şepreuş, din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, s-a deschis ediţia a III-a a ,,Zilelor Şepreuşului”, în organizarea Primăriei comunei Şepreuş, cu sprijinul parohiei ortodoxe de aici. Programul manifestărilor dedicate acestui eveniment a cuprins şi slujbe religioase, oficiate de un sobor de preoţi, în fruntea cărora s-a aflat Înaltpreasfinţitul Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, oaspete aşteptat cu multă dragoste şi totodată ,,Cetăţean de Onoare” al localităţii. Înaltpreasfinţia Sa a fost însoţit de părintele Nicu Breda, protopopul Aradului.

De dimineaţă, înainte de orele 10.00, Chiriarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii parohiale de soborul preoţilor, şi de primarul comunei Şepreuş, domnul Simion Incicău.

Începând cu orele 10.00, în sfânta biserică, în prezenţa a numeroşi credincioşi, s-a săvârşit o slujbă de pomenire în memoria eroilor Rebeliunii din Şepreuş, din anul 1949. Atunci sătenii de aici s-au revoltat împotriva samavolniciilor noului regim comunist, iar revolta lor a fost înăbuşită cu cruzime. Unii au fost executaţi, alţii aruncaţi în închisori sau deportaţi. În cuvântul pe care l-a rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei s-a referit la credinţa, curajul şi demnitatea acestor eroi care s-au jertfit pentru credinţă şi neam, subliniind faptul că libertatea în care trăim astăzi se datorează tuturor eroilor neamului nostru şi că tinerii au datoria să păstreze această moştenire sfântă şi să se ridice la înălţimea acestor vrednici înaintaşi.

Manifestările au continuat apoi în faţa sediului primăriei în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene şi a altor invitaţi. În cadrul programului festiv a avut loc dezvelirea şi sfinţirea unei troiţe ridicate în memoria eroilor Rebeliunii. De asemenea, s-a prezentat şi sfinţit noua stemă a comunei Şepreuş şi a fost dezvelit şi sfinţit bustul luptătorului memorandist Mihai Veliciu, născut în Şepreuş. La ,, Zilele Şepreuşului” a fost lansată şi Monografia comunei Şepreuş, lucrare având ca autori pe Rodica Colta şi Doru Sinaci. Alte manifestări culturale, artistice, dansuri populare şi întreceri sportive care au aurmat, au întregit frumuseţea sărbătorii.