Liturghie arhierească la mânăstirea Arad-Gai

Miercuri, 8 septembrie 2010, cu ocazia sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, mânăstirea Arad Gai a îmbrăcat haină luminoasă de sărbătoare. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr.Timotei Seviciu înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenţa unui însemnat număr de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de preoţi din Protopopiatul Arad şi tinerii cântăreţi ai vechii Catedrale Ortodoxe din Arad.

În cadrul slujbei, la momentul cuvenit Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit diacon pe tânărul ipodiacon Caius Cuţaru. A fost un moment emoţionant pentru familia diaconului, mai ales că în cadrul soborului a liturghisit tatăl noului hirotonit, preot cu bogată activitate misionar-pastorală şi administrativă, precum şi fost duhovnic al Facultăţii de Teologie din Arad.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, în care a surprins în mod fericit locul binecuvântat şi marea cinstire de care Preacurata Fecioară Maria se bucură în istoria mântuirii, în viaţa Bisericii noastre şi în viaţa fiecăruia dintre noi, subliniind importanţa cunoaşterii şi urmării pildei vieţii sale “aşa cum Sfânta Fecioară Maria a fost întru totul ascultătoare lui Dumnezeu, aşa şi noi fiecare trebuie să urmăm pilde vieţii ei, fiind ascultători poruncilor lui Dumnezeu, în drumul şi urcuşul nostru spiritual”, arătând mai departe importanţa trăirii generaţiilor viitoare în ascultare de Dumnezeu.

Înaltpreasfinţia Sa a remarcat apoi dragostea deosebită a poporului nostru pentru această fiinţă cu totul unică, din istoria mântuirii neamului omenesc, dragoste dovedită prin mulţimea bisericilor şi mânăstirilor închinate Maicii Domnului şi prin mulţimea credincioşilor şi credincioaselor care îi poartă numele cu sfinţenie, subliniind importanţa venirii în lume a Maicii Domnului “fără ea nu se putea împlini întreaga lucrare de mântuire a lui Dumnezeu, care se referă nu numai la creaţie, ci îndeosebi la om şi prin om trebuia să vie, pentru că omul a căzut şi omul trebuie răscumpărat… Sfânta Fecioară răscumpără neascultarea celor dintâi oameni.”

După încheierea Sfintei Liturghii un sobor de şapte preoţi au oficiat Taina Sfântului Maslu, încheind sărbătoarea închinată venirii în lume a Sfintei Fecioare.