Lăudați copii pe Domnul!

În fiecare Duminică din acest Post cel Mare, după Sfânta Liturghie, în Parohia Ortodoxă Caporal Alexa, copiii se adună la biserică pentru ora de cateheză și pentru petrece puțin timp lăudându-L pe Dumnezeu prin glasurile lor frumoase. Cel care se ocupă de acești copii este părintele Gabriel C. Mariș, parohul acestei Biserici.

„Preocuparea Bisericii Ortodoxe față de educația religioasă a copiilor nu trebuie neglijată, nici lăsată în plan secund. Copilul trebuie să ajungă de bună voie și din plăcere și nu prin presiuni de orice fel, să creadă, să se roage, să simtă nevoia de a veni la Biserică. Să înțeleagă că toate acestea sunt manifestarea dragostei față de Dumnezeu și față de oameni. Știm dealtfel că ceea ce semănăm, aceea culegem. Dacă semănăm multă credință în copiii care vin acum la Biserică, multă credință vom găsi în Biserică și peste 20-30 de ani. Cu atât mai mult cu cât acum avem și o libertate în acest sens. „Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va  îmbătrâni, nu se va abate de la ea” (Proverbe, 22:6). Asta încercăm și noi să facem” spune părintele Gabriel.

Copiii, care au venit și la Sfânta Liturghie, unii dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine, participă la cateheza duminicală de după-masă, se roagă, cântă și pun întrebări legate de viața bisericească.

Grupul de copii, care au format și un mic cor, numără în jur de 50 de voci (deși cântă într-una singură) și speranța părintelui paroh este că numărul lor va crește. Activitatea parohială de aici, este o formă dar și o continuare a programului „Hristos împărtășit copiilor” și dorește să sporească şansele fiecărui copil de a deveni un creştin practicant .

Copiii se pregătesc, conduși de părintele lor paroh, pentru concertul de cântări religioase de Sfintele Paști, dar învață deasemenea și cântări specifice Postului Mare. În fiecare Duminică, copiii vor cânta la momentul potrivit o priceasnă, vor spune Simbolul Credinței și cei mici se vor împărtăși cu Sfintele Taine.

În această Duminică, după repetiția unor pricesne de Paști cântate anul trecut, au învățat două cântări noi, prima strofă din Prohodul Domnului și „Hristos a înviat” în limba greacă. La ora de cateheză părintele paroh a subliniat și explicat însușirile Sfintei noastre Biserici, pe care le găsim în Simbolul Credinței.

Toate acestea sunt realizate pentru a forma un comportament moral-religios responsabil, tolerant, cooperant, cu dragoste faţă de Dumnezeu şi semenii noştri.

Ultima actualizare (Marţi, 22 Martie 2011 10:10)