Proiectul „Paşi spre mai bine!” al seminariştilor arădeni este în plină desfăşurare

Două grupuri a câte zece elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Arad se află, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, în oraşele germane Leipzig şi Hanovra, participând la derularea proiectului Leonardo da Vinci „Paşi spre mai bine!”.

Fundaţia germană Stephansstift este locul unde se desfăşoară proiectul în Hanovra. După ce în primele zile elevii au aflat elemente legate de istoria şi modul de desfăşurare a activităţilor de asistenţă socială din Germania în general şi din cadrul fundaţiei, în special, seminariştii au fost distribuiţi în mai multe grupe. În diferitele spaţii ale acestei fundaţii diaconale, elevii iau parte la activităţile specifice: ore de clasă într-o şcoală specială ce se adresează copiilor cu dificultăţi de adaptare, cu probleme legate de comportament, de receptare a informaţiei primite (Kinderhilfe gemeinnützige GmbH); cantină socială pentru tineret; centre de zi pentru tineri de diferite vârste; cămine ori azile de bătrâni cu diferite probleme, dizabilităţi etc. (Marianne-Werner-Haus, Freytaghaus).

Sâmbătă, 5 martie, seminariştii arădeni participanţi în acest proiect în ambele oraşe au vizitat mai multe obiective culturale ale capitalei Germaniei, Berlin. Duminică, 6 martie, ei au participat la slujba Sfintei Liturghii, alături de părintele inspector diac. prof. Florin Sirca (inspector de specialitate la ISJ Arad) şi părintele diac. prof. Paul-Tiberiu Ardelean (profesor al Seminarului din Arad). Sfânta Litrughie a fost săvârşită de către Preacuviosul Părinte Ieromonah Clement Lodroman (parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Berlin), părintele prof. Codin Şimonca-Opriţa (directorul Seminarului arădean, care a susţinut predica duminicală) şi părintele prof. Dacian-Emilian Nan (profesor la acelaşi Seminar). După slujbă seminariştii arădeni au luat parte la agapa frăţească, alături de membrii parohiei berlineze.

Proiectul continuă şi în a doua săptămână, aşteptând decantarea concluziilor în final.