„ACUM TOATE S-AU UMPLUT DE LUMINĂ…” – LUMINA SFÂNTĂ DE LA IERUSALIM A AJUNS LA ARAD

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Aradului au avut, în noaptea de Înviere, bucuria sfântă de a aprinde lumânările de la lumina adusă de la biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim. Sfânta Lumină a fost adusă în România de o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a încredinţat pe Preacucernicul Părinte Simion Mladin, secretar eparhial şi slujitor la catedrala arhiepiscopală şi pe D-l. Nicolae Ioţcu, membru în adunarea Eparhială şi în Adunarea Naţională Bisericească, Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, să aducă Sfânta Lumină, în după-amiaza zilei de sâmbătă, direct de pe aeroportul Henri Coandă, îndată după sosirea avionului de la Tel-Aviv. Aducerea Sfintei Lumini şi preluarea acesteia de către preoţimea eparhiei, spre a ajunge în timp optim în toate parohiile, a fost facilitată de către Consiliul Judeşean Arad şi de către Primăriile locale.

Pe aeroportul din Arad au fost prezenţi, spre a lua Sfânta Lumină, Preasfinţitul Siloan, ierarhul românilor ortodocşi din Ungaria, P. Cuv. Arhimandrit Simeon Stana, delegat al IPS Mitropolit Nicolae al Banatului, preoţi din parohiile învecinate judeţului Arad. La eveniment au participat, de asemenea, senatori şi deputaţi arădeni, oficialităţi ale judeţului şi municipiului Arad.

În momentul în care Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a adus Lumina Sfântă în faţa Aeroportului, preoţii prezenti au intonat, cu vie emoţie, cântarea  „Lumină lină”. Înainte de a împărţi Sfânta Lumină, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului a citit rugăciunea din cadrul slujbei de Te-Deum, de mulţumire pentru binefacerile primite. „Este o mare bucurie sufletească acum, în pragul Sfintei Slujbe a Învierii, să avem Lumina Sfântă de la Ierusalim. Este o tradiţie straveche că la Sfântul Mormânt vine această lumină şi este o minune care dovedeşte credinţa adevărată. Noi am primit această lumină ca să avem bucuria de a o împărtăşi la Slujba Învierii, în cuvintele «Veniţi de luaţi lumină» şi „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, a spus IPS Timotei.