Biserica schitului cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din staţiunea Moneasa a fost sfinţită

Cunoscându-se afluenţa credincioşilor din diferite colţuri ale ţării în staţiunea balneo-climaterică Moneasa, amplasată în extermitatea vestică a ţinuturilor arădene, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul aradului a gândit de mult timp şi a întreprins diferite acţiuni în privinţa înfiinţării unui aşezământ monahal în această staţiune care să reprezinte o oază spirituală şi pentru tămăduirea sufletească a celor ce vin să-şi vindece neputinţele trupeşti.

În urmă cu doi ani, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel s-a pus piatra de temelie pentru zidirea bisericii şi a compelxului monahal. Prin strădania monahului Serafim Hotea, sub directa supraveghere şi îndrumare a chiriarhului, ctitorul principal al bisericii, d-l Pavel Mihalca şi familia, precum şi alte persoane jertfelnice, au construit, dotat şi înfrumuseţat lăcaşul de închinare ca să fie gata să-şi primească arhiereul în ziua de 30 iunie a.c. pentru târnosire.

La Vecernia şi privegherea din seara de 29 iunie, oficiată de un sobor de preoţi, alături de reprezentantul chiriarhal, în persoana vicarului administrativ, au fost de faţă un număr impresionant de credincioşi din staţiune care au asistat la oficierea serviciului religios şi la sfinţirea odoarelor donate pentru nevoile cultice.

Rânduiala târnosirii, urmată de slujirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de ieromonahi şi preoţi, a avut loc în ziua pomenirii soborului Sfinţilor 12 Apostoli, în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi, care au participat cu solemnitate specifică momentului.

În cuvântul de învăţătură rostit, arhiepiscopul locului a subliniat strădania şi jertfa ctitorului şi a celorlalţi donatori, pe fondul  sprijinului autorităţilor locale, a domnului primar Terentie Condea. Înconjurarea bisericii cu rânduiala cuvenită şi cu cântările prezente şi în slujba Sfintei Taine a Cununiei pune în valoare faptul că suntem o comunitate şi mădulare ale Bisericii, aşa cum sunt şi trebuie să fie membrii familiei creştine mădulare unii altora, iar Hristos, cap al Bisericii. Fiecare bârnă de brad care alcătuieşte biserica reprezintă contribuţia fiecăruia dintre noi la zidirea şi împodobirea ei, iar brazii care înconjoară locaşul de cult ne amintesc metaforic de ceea ce spune poetul „pe-un picior de plai / pe-o gură de rai…”. Totul, biserica şi ce este în jurul ei, ne înalţă spre o viaţă spirituală creştină trăită în chip deosebit.

Ziua de astăzi, la pomenirea celor 12 apostoli, este legată de cea a apostolilor şi a celor 70 ucenici. De azi înainte avem încă un altar de rugăciune pentru o priveghere cu timp şi fără timp pentru tot folosul cel de trebuinţă. Cu aceste gânduri am poposit astăzi, continuând sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pe temelia Credinţei, angajându-ne să ducem viaţa noastră în frică de Dumnezeu şi dragoste faţă de oameni, spre întărirea şi însănătoşirea vieţii noastre trupeşti şi sufleteşti.