Vineri, 20 mai 2011, la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad a avut loc o activitate cu caracter didactic transdisciplinar fără precedent:Drepturile fundamentale ale omului din perspectiva transdisciplinară, având ca scop dezbaterea unor teme de Bioetică prea puţin abordate într-un astfel de context în societatea contemporană: Avortul, Clonarea, Transplantul de organe, Eutanasia, Pedeapsa capitală, Sacralitatea si calitatea vieţii, Asistenţa medicală, socială şi religioasă, Iubire, căsătorie, sexualitate, Familia azi etc.
Acţiunea a debutat în luna decembrie a anului 2010, când, un grup de 21 de elevi atât de la Colegiul amintit, cât si de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Arad, au prezentat lucrări de referinţă pe aceste teme în cadrul simpozionului cu profil religios Educaţia pentru o cultură a drepturilor fundamentale. Invitat de onoare a fost atunci Pr. Dr. Vasile Pop – Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Aradului.
De această dată însă, întâlnirea a avut ca scop aprofundarea temelor alese precum şi lansarea unei carţi pe suport electronic Drepturile fundamentale ale omului în viziune transdisciplinară, cuprinzând toate materialele prezentate, prelucrate tot de elevi cu scopul pubicării. Acestora le-au fost înmânate publicaţiile în format electronic într-un cadru festiv. Elevii au fost coordonaţi de Pr. Prof. Mircea Hurdea, care a şi corectat materialele în scopul publicării.
La întâlnirea noastră am avut bucuria si onoarea de a-i avea ca invitaţi de onoare pe: P. C. Diac. Prof. Florin Sirca- Inspector Şcolar de Specialitate de la ISJ Arad; P. C. Pr. Codin Şimonca Opriţa – directorul Seminarului Telogic Ortodox Liceal Arad; D-nul. Florin Roman – procuror criminalist de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Arad; D-nul Dr. Gheorghe Furău de la Spitalul de Obstretică și Ginecologie „Salvator Vuia” Arad; D-na lect. Dr. Anca Mustea – psiholog de la Universitatea Vasile Goldiş Arad; D-nul Cristian Bocancea – Profesor de Filozofie de la CNMN.
Activitatea a fost organizată şi moderată de Pr. Prof. Mircea Hurdea şi Mirela Mureşan de la CNMN.
Noi toţi împreună, printr-o abordare sinceră şi doritoare de adevăr, luminaţi de lucrarea harului Duhului Sfânt am încercat să dăm un înţeles creştin ortodox termenilor de Transplant, Clonare, Sacralitate şi calitate a vieţii, Familie, Iubire şi în acelaşi timp reafirmând vocea Sfintei noastre Biserici dreptmăritoare cu privire la: Avort, Pedeapsă, Sexualitate, Asistenţă medicală etc.
Încântarea noastră a fost cu atât mai mare când am observat cu câtă dorinţă de cunoaştere au participat elevii implicaţi dar si invitatii lor: colegi mai mici sau mai mari, toţi receptând favorabil rezultatele discuţiilor.