Simpozion dedicat Anului Familiei la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

Astăzi, 25 mai 2011, au început lucrările Simpozionului internaţional intitulat Existenţa umană integrată eclezial, prin Taina Botezului şi a Cununiei. Implicaţii teologice, pastoral – misionare şi sociale, organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.

În prima parte, toţi cei prezenţi au participat la slujba de Te Deumsăvârşită în capela Facultăţii cu hramul „Cuv. Maxim şi Sf. M . Mc. Mina”.

În Aula Magna a urmat deschiderea festivă, de faţă fiind Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care a şi binecuvântat întrunirea, precum şi D-na. Prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, Rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.

PC Pr. Prof. univ. dr. Ioan Tulcan, decanul instituţiei arădene, a urat bun venit invitaţilor din străinătate şi din ţară: Pr. prof. dr. Georgios Metallinos din Atena (Grecia), dr. Andreas Heiser (Universitatea Humboldt, Germania), dr. Theodoros Alexopoulos (din Atena, Grecia), Pr. dr. Daniel Buda, dr. Ciprian Streza, dr. Ciprian Toroczkai (de laFacultatea de Teologie Ortodoxă “Andrei Saguna” din Sibiu), Pr. dr.  Cristian Sonea şi Pr. dr. Grigorie Moş (de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca), mulţumindu-le pentru faptul că au dat curs invitaţiei, onorând Facultatea de Teologie din Arad cu prezenţa şi contribuţiile lor ştiinţifice ce vor fi prezentate şi dezbătute în cele două zile ale simpozionului.

Tot ca preambul, au fost indicate şi câteva coordonate teologice ale problematicii avute în vedere: „În primul rând, aceste Taine sunt vehicule ale transmiterii harului în lume, în creaţie. Apoi, în acestea este actual Duhul Sfânt care-l face prezent pe Hristos Domnul printre noi. Mai departe, trebuie să evidenţiem şi dimensiunea eclesiologică, precum şi pe cea eshatologică a celor două Taine”.

În cuvântul său, Chiriarhul locului, ÎPS Timotei a salutat pe oaspeţi şi organizatori, felicitându-i „pentru gândul bun de a pune în practică iniţiativa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a închinat anul acesta familiei creştine, prin manifestarea ştiinţifică dedicată Tainelor Botezului şi Cununiei. Acestea trebuie înţelese ca semne ale împăcării noastre cu Dumnezeu dar şi a comuniunii dintre noi”. A fost subliniat şi un alt fapt, anume că „dezbaterea aceasta sporeşte cu şi mai adânci înţelesuri, dacă ne gândim că ne aflăm în săptămâna premergătoare Duminicii Orbului, o sărbătoare prin care-L descoperim iarăşi pe Iisus Hristos, ca Cel ce dă sens existenţei noastre, ca Lumină a lumii”.

Doamna Rector, Prof. Lizica Mihuţ, a amintit asistenţei felul în care este percepută Facultatea de Teologie în cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu”, ca o instituţie reper pentru manifestările ştiinţifice pe care le organizează regulat şi la care participă invitaţi de seamă din ţară şi străinătate, ceea ce-i conferă un statut deosebit şi vrednic de apreciat. Cuvinte calde de apreciere au fost adresate Preafericitul Părinte Patriarh Daniel „perceput de comunitatea noastră academică ca o personalitate providenţială pentru Biserica Ortodoxă Română, care a sprijinit enorm Facultatea de Teologie din Arad”, apreciat cu titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii arădene. Aceleaşi gânduri au fost exprimate şi către Înaltpreasfinţitul Părinte Prof. Dr. Laurenţiu Streza care a primit aceeaşi distincţie, cu puţin timp în urmă şi reprezentanţilor de la Sibiu, de care sunt legate amintiri deosebite. Urări de sănătate şi mulţumiri au fost transmise şi Înalt Preasfinţitului Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, senator de onoare al Universităţii „Aurel Vlaicu”.

Din partea PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a transmis un mesaj de salut PC Pr. dr. Vasile Vlad, Consilier cultural şi cadru didactic la Facultatea din Arad.

Simpozionul a debutat cu prezentarea temei „Aspecte teologice ale Tainei Botezului” a Pr. prof. dr. Georgios Metallinos din Atena (Grecia), ajutat fiind cu traducerea de către P. Cuv. Arhim. Simeon Stana, căruia i- au urmat apoi referatele susţinute de către ceilalţi invitaţi. Mai multe pe site-ul facultăţii www.teologiearad.ro.