Festivitate de premiere a concursului „Copilul în familie” la Protopopiatul Arad

Protopopiatul Ortodox Român Arad a organizat în data de 28 aprilie, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, festivitatea de premiere a Concursului național de creație creștină „Copilul în familie”, etapa pe protopopiat.

În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, a concurenţilor şi a părinţilor acestora, a P.C.Preoţi care i-au îndrumat, după intonarea imnului arhieresc şi a cântării pascale Hristos a înviat, Părintele Dr. Nicu Breda, protopop al Aradului, a deschis festivitatea făcând referire la Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe române de a declara anul 2011 ca An omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, evidenţiind în același timp importanța acestor evenimente în viața tinerilor.

Părintele Consilier Cultural, dr.Vasile Pop, a prezentat criteriile care au stat în atenţia comisiei de jurizare la premierea lucrărilor, atât a celor 23 de lucrări participante la secțiunea literară, cât și a celor 17 lucrări participante la secțiunea artistică. Toate lucrările prezentate au fost răsplătite cu diplome de participare, menţiuni şi premii.

În urma jurizării s-au ales şi câștigătorii premiului I, care vor reprezenta Protopopiatul Arad la etapa eparhială: la secțiunea literară eleva Cristea Alexandra, de la parohia Arad-Bujac, iar la secțiunea artistică, eleva Mariș Ioana, de la Parohia Chișineu-Criș I. S-au acordat diplome de participare tuturor preoţilor care au îndrumat tinerii concurenți.

Decernarea diplomelor meritate, a fost făcută de către protopopul locului şi coordonatorii cu cateheza: pr. Liviu Iştoc şi Daniel Dumitru, fiecare copil primind pe lângă diplomă și un cadou din partea Protopopiatului, care a constat din cărți religioase și icoane.

La final, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a adresat un cuvânt de mulțumire și apreciere, tuturor participanților, preoţilor îndrumători și părinților elevilor. Înaltpreasfinția Sa a subliniat rolul deosebit de important al tineretului în bunul mers al vieții Bisericii: „important este viitorul Bisericii noastre, copiii și tinerii, care sunt vlăstarele Bisericii şi neamului. Este importantă participarea lor la slujbele religioase săvârșite în biserică, mai ales la cele ale praznicelor mari, cu tot ce implică acestea- procesiuni, copii îmbrăcați în dieci, aducerea salciei de către aceştia, cu  prapori și alte elemente etc.- dând prin aceasta o nouă valoare tradiției. În acest context sunt importante și astfel de concursuri, care aduc în sufletele copiilor noi orizonturi religioase”.

Înaltpreasfinția Sa a evocat apoi importanța implicării cadrelor didactice în aceste activități, conferindu-se astfel locul bine meritat al Religiei între celelalte discipline școlare, aceasta putând deveni,  potrivit cuvintelor Înaltpreasfinției Sale „o pecete în plus pentru celelalte discipline școlare. Cine este bun pentru acest concurs este bun și pentru alte discipline, limba română, desen și altele.” Înaltpreasfinția Sa a încheiat arătând rezultatele promițătoare ale acestor concursuri întreprinse de Sfânta Patriarhie și lucrarea lor remarcabilă pe care o au în sufletele tinerilor, mulțumind și felicitând pe toți participanții.