Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul românilor din Ungaria, în vizită la consătenii săi din parohia Chelmac

Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, Arhiepiscop al Aradului, episcopul românilor din  Ungaria, Preasfinţitul Părinte Siluan, a participat în a doua zi de Rusalii, în parohia Chelmac,  la activitatea pastoral- misionară organizată de preoţii din Cercul misionar Radna, Protopopiatul Lipova.

Preasfinţitul Siluan a fost primit cu bucurie de către preotul paroh Cornel Ardelean şi credincioşii de aici, fiind consătean de-al lor şi fiu al satului Chelmac. În cuvântul de întâmpinare, Pr. Ioan Jidoi, coordonator al Cercului Misionar Radna, fost paroh la Chelmac mai bine de 16 ani, şi-a exprimat bucuria preoţilor şi al credincioşilor de aici de a-l avea ca oaspete pe Preasfinţitul Siluan ,,cel  care a primit botezul, a crescut,  s-a format pe aceste meleaguri” şi a fost hărăzit de Dumnezeu cu o aşa mare slujire ca păstor de suflete. Cu emoţia revederii, la rândul său, Preafinţitul Siluan şi-a exprimat bucuria de a fi acasă în mijlocul consătenilor săi.

Soborul de preoţi avându-l în mijlocul lor pe Preasfinţitul Siluan, a oficiat Taina Sfântului Maslu. În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Siluan a vorbit despre semnificaţia şi importanţa perioadei în care ne aflăm, arătând faptul că a treia Persoană a Sf. Treimi, Sf. Duh, este acel Mângâietor pe care Mântuitorul l-a promis Sfinţilor Săi Apostoli pentru a nu fi singuri. ,,Harul Sfântului Duh desăvârşeşte lucrarea lui Hristos prin Sfinţii Apostoli şi mai apoi prin episcopi, preoţi şi diaconi” spunea Preasfinţitul Siluan. Deasemeni Preasfinţitul Siluan a scos în evidenţă darurile Duhului Sfânt arătând faptul că prin prezenţa noastră la Taina Maslului dobândim vindecare sufletească şi trupească.

Nu în ultimul rând Preasfinţitul Siluan a evidenţiat importaţa adunării preoţilor în cercurile misionare, cercuri ce includ şi participarea credincioşilor, cu mic cu mare, evidenţiind totodată importanţa copiilor în Sfânta Biserică. ,,Copiii prezenţi în Sfânta Biserică sunt învăţaţi încă de pe acum ce bun este Dumnezeu şi că doar în Biserica dobândim liniştea sufletească” a consemnat Preasfinţitul Siluan. La final Pr. Paroh Cornel Ardelean a mulţumit Preasfinţitului Siluan pentru prezenţa în mijlocul parohienilor săi, asigurându-l de toată dragostea lor şi pe mai departe, şi totodată mulţumind şi preoţilor prezenţi într-un număr aşa de mare într-o zi specială pentru Sfinţia sa atât pentru invitaţii speciali pe care i-a avut cât şi pentru faptul că astăzi a fost ziua sa de naştere.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frăţească.