Sfinţirea bisericii din parohia Chişineu Criş II

Biserica parohiei Chişineu-Criş II, cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă”, păstorită de părintele Cantemir Lipovan, a îmbrăcat duminică, 19 iunie, straie de sărbătoare. Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a poposit în această duminică în mijlocul credincioşilor acestei parohii pentru a târnosi biserica, pentru a binecuvânta lucrările de renovare care s-au efectuat la locaşul de închinare şi pentru a săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Biserica, în formă de navă, pe fundaţie de cărămidă şi acoperită cu ţiglă a fost ridicată la începutul sec. al XVIII- lea de Nicolae Cervenschi, în timpul păstoririi vrednicului preot Mihai Cuc.

În urmă cu aproximativ patru ani, sub păstorirea actualului preot, s-au pornit ample lucrări de renovare a sfântului locaş. Astfel, exteriorul bisericii a fost tencuit din nou, iar interiorul a fost pictat în tehnica frescă de pictorul bisericesc Constantin Popescu din Rădăuţi. Iconostasul şi stranele sunt din lemn de cireş, sculptura fiind executată de meşterul Dan Ember din localitatea Livada, judeţul Arad.

În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a evidenţiat acest moment înălţător în viaţa unei biserici, punându-l în legătură cu Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, ziua întemeierii Bisericii, şi cu duminica în care ne-am aflat, a Tuturor Sfinţilor, a subliniat apoi, grija deosebită şi permanentă pe care toţi credincioşii trebuie să o arate faţă de sfântul locaş de închinare, ca şi Casă a lui Dumnezeu, loc sfinţit, spaţiu sacru, îndemnându-i totodată să se poarte întotdeauna aici cu respect, evlavie şi bună-cuviinţă.

În încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Cantemir Lipovan a primit distincţia de iconom stavrofor, iar din partea autorităţilor locale diploma de ,,Cetăţean de onoare” aceeaşi diplomă din partea oficialităţilor locale primind-o şi părintele Liviu Savulov de la parohia Chişineu-Criş I.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească.