BUCURIA ŞI EMOŢIILE UNEI PĂRINTEŞTI RĂSPLĂTIRI

Chiar dacă rezultatele generale ale examenului de bacalaureat din acest an nu au fost pe deplin satisfăcătoare, trei tineri din Arhiepiscopia Aradului au absolvit bacalaureatul cu media zece. Aceştia sunt: Laurenţiu Victor Căpăţână, care a absolvit Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad, specializarea Matematică-Informatică, Vlad Bogdan Ghiţă, de asemenea absolvent al Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, specializarea Ştiinţe ale Naturii şi Nadina Iosim, care a absolvit Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, specializarea Ştiinţe Sociale.

Pentru a-i felicita pentru performanţa obţinută, dar şi pentru a le adresa cuvinte părinteşti de mulţumire şi binecuvântare, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei i-a invitat, în ziua de 13 iulie a.c., în sala “Vasile Goldiş” a Centrului eparhial din Arad. Întâlnirea tinerilor de nota 10 cu Chiriarhul  s-a desfăşurat într- o atmosferă marcată de emoţie. Înaltpreasfinţia Sa a motivat invitaţia făcută, cu datoria Bisericii de a se preocupa de aspectele educaţionale ale fiilor săi şi de a răsplăti prin acte de apreciere pe cei merituoşi.

Moise Nicoară şi Dimitrie  Ţichindeal, ilustre nume ale Bisericii şi Şcolii arădene

Legătura Şcolii cu Biserica  dăinuie dintru începuturi, iar la Arad încă de la sfârşitul veacului al XIX- lea această legătură este ilustrată de publicaţia eparhială “Biserica şi Şcoala.

În cuvinte calde, încărcate de părintească dragoste, Înaltpreasfinţia Sa a scos în evidenţă faptul că numele şcolilor de la care aceşti elevi provin sunt emblematice pentru a ilustra legătura permanentă a Bisericii cu Şcoala, a ştiinţei şi culturii cu credinţa. Astfel- a spus ÎPS Sa-, Moise Nicoară un erudit şi totodată vrednic credincios al Bisericii, a fost înca de tânăr în primele rânduri ale tribunilor ardeleni şi bănăţeni în lupta pentru revendicări naţionale, dar, în acelaşi timp, unul dintre idealurile sale majore era instaurarea ierarhiei româneşti pe scaunul episcopal de la Arad. De asemenea, preotul cărturar Dimitrie Ţichindeal, minte luminată a timpului său, a pus temeliile Preparandiei, prima şcoală de dascăli din Transilvania, precursoarea actualului Liceu pedagogic din Arad, care astăzi îi poartă numele.

Act oficial de apreciere pentru tinerii de nota 10

Pentru rezultatul excepţional obţinut de cei trei elevi, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a înmânat fiecăruia un Act de apreciere, întărit cu pecetea arhiepiscopală, însoţit de un dar simbolic, constând din cărţi şi o icoană. Întâistătătorul eparhiei arădene a felicitat pe tinerii absolvenţi şi pentru rezultatele deosebite obţinute la ora de Religie pe tot parcursul învăţământului preuniversitar, pentru ataşamentul lor faţă de valorile credinţei, pe profesorii care i-au învăţat şi pe părinţii care i-au sprijinit în mod constant.

La finalul întâlnirii cei trei tineri au mulţumit Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei pentru atenţia acordată şi au cerut binecuvântare pentru activităţile de viitor, asigurându-l în continuare de devotement faţă de sfânta noastră Biserică.