Liturghie arhierească la Paraclisul Facultăţii de Teologie „Preot Ilarion V. Felea” din Arad

În incinta Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad se găseşte Paraclisul studenţilor, o frumoasă biserică de lemn, construită în stil maramureşan, având hramurile „Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Mare Mucenic Mina”. Deşi hramurile acestui paraclis sunt prăznuite în 21 ianuarie (Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul) şi în 11 noiembrie (Sfântul Mare Mucenic Mina), s-a luat în obişnuinţă ca în fiecare vară, în 13 august să fie prăznuită aici în paraclis şi sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Maxim Mărturisitorul de la Constantinopol.

Urmând acestei tradiţii, şi în anul acesta a fost săvârşită în seara zilei de 12 august Vecernia cu Litie, iar în ziua sărbătorii Utrenia şi Sfânta Liturghie, la care a slujit şi Întâistătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Preasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, înconjurat de părinţii profesori ai Facultăţii care slujesc în acest paraclis.

La sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii, Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, referindu-se la mărturisirea dreptei credinţei, aşa cum a fost ea întrupată de către Sfântul Maxim, care a îndurat toate prigoanele cu răbdare şi credinţă până la sfârşitul vieţii sale, fiind aşezat de către Hristos în slava cereştii Sale Împărăţii, de unde se roagă şi mijloceşte pentru cei care-l cinstesc şi-i cer ajutorul în rugăciune stăruitoare. De asemenea, Înalt Preasfinţia Sa a arătat că această sărbătoare a mutării moaştelor Sfântului Maxim Mărturisitorul din 13 august, coincide cu ziua odovaniei Praznicului Schimbării la faţă a lui Hristos, aceasta având o semnificaţie deosebită, dat fiind faptul că sfinţii care L-au mărturisit pe Hristos şi credinţa cea dreaptă în El s-au învrednicit de lumina slavei Împărăţiei, care a strălucit pe faţa Sa în Tabor, la evenimentul Schimbării Domnului la faţă. Această mărturisire neştirbită a adevărului credinţei, trebuie întrupată de către fiecare creştin la nivelul vieţii sale personale şi cu atât mai mult de către viitorii slujitori ai Sfinelor Altare, care se pregătesc pentru slujirea lui Dumnezeu în această biserică închinată Sfântului Maxim Mărturisitorul.

La sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii, părintele Ştefan Negreanu a mulţumit părintelui Arhiepiscop pentru toată dragostea şi grija arătată. Prezenţa Înalt Preasfinţei Sale la toate hramurile şi pomenirile sfinţilor ocrotitori este tocmai expresia pe care Întâistătorul Eparhiei arădene o poartă viitorilor slujitori ai Sfintelor Altare, ca de altfel tuturor crdincioşilor creştini al căror păstor duhovnicesc şi îndrumător este.

Rugăm pe Dumnezeu să dăruiască tuturor celor ce-l cinstesc şi-l iubesc pe Sfântul Maxim Mărturisitorul, bogăţie de daruri duhovniceşti, din darurile Sfântului.