Sărbătorirea hramului Adormirii Maicii Domnului în Arhiepiscopia Aradului

Praznicul Adormirii Maicii Domnului în fiecare an aduce mii de pelerini la Sfintele Mănăstiri care vin să-şi găsească liniştea sufletească, cerând prin rugăciune ajutorul Născătoarei de Dumnezeu, care „întru adormire lumea nu a părăsit”.

Toate Mănăstirile din Eparhia Aradului au primit numeroşi pelerini care au participat la sfintele slujbe, cei mai mulţi solicitînd serviciile religioase ca spovedania, Sfântul Maslu, dezlegări etc. La cele mai mari mănăstiri, Hodos-Bodrog şi Arad Gai a fost prezent Înaltpreasfinţitul dr. Timotei Seviciu Arhiepiscop al Aradului. La înainte prăznuire, duminică 14 august a slujit Sfânta Liturghie şi a sfinţit lucrările de pictură la paraclisul sfântului locaş, tâlcuind în cuvântul rostit pericopa evanghelică despre umblarea pe mare a Mântuitorului şi în contextul sărbătorii, în sensul înfruntării valurilor de încercări ale mării vieţii de către credincioşi prin Biserică simbolizată de corabia în care se aflau ucenicii Mântuitorului ştiind-o pe Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu ca ocrotitoare ea însăşi Maica Bisericii.

În după amiaza aceleiaşi zile, ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţia sa a oficiat slujba Privegherii urmată de tipicul drumului crucii tradiţional locului ţinând un cuvânt de tâlcuire a pericopelor biblice din cadrul rânduielilor în contextul comuniunii credincioşilor cu Dumnezeu şi după pilda Maicii Domnului.

Un cuvânt despre pelerinajele în cadrul Patriarhiei române de praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost ţinut de Ierarh şi la Catedrala Arhiepiscopală la sfârşitul slujbei Prohodului Maicii Domnului în aceeaşi seară de înainte prăznuire.

În însăşi ziua praznicului tot la Mănăstirea Hodos-Bodrog Înaltpreasfinţia sa a asistat la slujba Acatistului Maicii Domnului după care a săvârşit Sfanta Liturghie, hirotonind întru ierodiacon pe unul dintre vieţuitorii Sfintei Mănăstiri, predicând despre numirile Maicii Domnului şi imboldul fiecărui credincios de a pune în lumină darul lui Dumnezeu prin virtutea legată de cele dovedite de Preasfânta Fecioară Maria.

În seara zilei împreună cu soborul preoţilor în frunte cu părintele dr. Nicu Breda protopopul Aradului a slujit vecernia la parohia Firiteaz din acest protopopiat în contextul tradiţiei populare, cuvântând şi aici despre legătura proprie poporului nostru drept credincios cu Maica Domnului exemplificând chiar cu martiriul Sfinţilor Brâncoveni a căror sărbătorire urmează aceste zile.

În toate locurile Ierarhul a participat la masa obştească împreună cu pelerinii sau cu fiii localităţii după împrejurări. La întoarcere spre reşedinţă au fost cercetate două parohii din protopopiatul Arad. Este vorba de parohia Cruceni unde potrivit numelui pe lângă alte lucrări s-a ridicat şi o sfântă cruce şi de parohia Şagu unde se finisează lucrările la noua casă parohială.