Rugă sătească la Şiştarovăţ

În fiecare an, pe 15 august, fii satului Şistarovăţ se adună de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul bisericii din sat, la ruga sătească. Şi în acest an aceştia au poposit luni dupămasă, cu mic, cu mare, la Sf. Biserică  unde Pr. Paroh Dohangie Mihai, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat slujba vecerniei cu litie, după care a fost înconjurată Biserica împreună cu tot alaiul. Cântarea la strană a fost asigurată de grupul pregătit şi condus de Pr. Matei Florin de la parohia Bata.

Cu acest prilej pr. Ioan Jidoi de la parohia Radna a ţinut un cuvânt de învăţătură legat de importanţa Maicii Domnului în viaţa creştinilor scoţând în evidenţă cinstirea pe care creştinii de pe meleagurile Lipovei  şi din împrejurimi, o dau Maicii Domnului, mărturie fiind numărul mare al  bisericilor  de aici care poartă  hramul Maicii Domnului. La final pr. paroh a ţinut să mulţumească celor prezenţi, oficialităţilor centrale şi locale.

După slujba de la biserică, credincioşii s-au îndreptat spre locul unde  d-l primar Marinel Jurjescu a organizat, ca de fiecare dată,  ruga sătească. Tradiţia locului spune că ruga trebuie să fie începută de pr. Paroh, d-l primar şi de doi tineri care se pregătesc pentru căsătorie. Şi în acest an acest lucru s-a înfăptuit, arătându-se că tradiţiile locale lăsate de strămoşi tinerilor se păstrează şi astăzi cu sfinţenie.