Manifestări religioase şi culturale de ,,Zilele Aradului”

Zilele acestea municipiul Arad, oraşul de pe Mureş, trăieşte momente de mare bucurie şi sărbătoare. În fiecare an, între 19 şi 28 august, arădenii sărbătoresc ,,Zilele Aradului”, prin ample activităţi culturale, religioase, sportive etc. Manifestările amintesc de momentul istoric petrecut în luna august a anului 1834, când Aradul, prin diplomă imperială, a devenit oraş liber regesc. Prezentă în fiecare an la aceste acţiuni, prin Întâistătătorul ei şi prin preoţii din municipiu, Arhiepiscopia Aradului se alătură municipalităţii, celorlalte instituţii implicate în organizarea şi desfăşurarea anuală a acestor festivităţi care bucură sufletul şi se constituie în motive de solidaritate umană.

Liturghie arhierească la inaugurarea cartierului Arad- Bujac

În cadrul manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Aradului” a fost inaugurat cartierul vestic al municipiului, Arad-Bujac, complet modernizat prin introducerea reţelei de canalizare pluvială şi menajeră şi asfaltării tuturor străzilor, lucrări care s-au derulat pe parcursul ultimilor trei ani. Cu acest prilej, la invitaţia municipalităţii, a preotului paroh, dr. Vasile Pop şi a corporaţiilor parohiale, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a săvârşit, duminică, 21 august a.c., în biserica parohiei Arad-Bujac, cu hramul ,,Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, Sfânta Liturghie arhierească, în prezenţa oficialităţilor municipiului, a parlamentarilor arădeni şi a credincioşilor parohiei.

Cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Timotei, o tâlcuire a pericopei evanghelice din Duminica vindecării lunaticului, asupra unuia dintre cele mai semnificative aspecte ale vieţii noastre duhovniceşti: credinţa, una dintre cele trei virtuţi teologice, în mod deosebit asupra extensiunii credinţei,  a unei gradualităţi în credinţă, a fost ascultat cu viu interes de cei prezenţi.

,,Credem cu toţii, de aceea venim la biserică, dar ne şi îndoim în credinţă, s-au îndoit apostolii…toţi suntem credincioşi, dar unii sunt mai mult, alţii mai puţin…Esenţa evenimentului şi al minunii Evangheliei de astăzi este acesta: avem credinţă, dar nu destulă, acest neam de demoni nu iese decât cu post şi cu rugăciune, iar postul şi rugăciunea nu sunt decât tot rodul credinţei, o credinţă mai mare, şi mai mare, tot mai mare, în care angajăm toate puterile trupeşti şi sufleteşti. Avem nevoie de mai multă credinţă…” a spus Înaltpreasfinţia Sa, arătând că numai în acest context putem înţelege deplin comparaţia Mântuitorului cu credinţa cât grăuntele de muştar, capabilă să mute muntele întreg.

Înaltpreasfinţitul Timotei a avut cuvinte de laudă la adresa celor care au pus temelia acestui cartier, care au zidit biserica parohială şi au adăugat apoi, cu timpul, alte înfăptuiri, ca şi acest loc să fie la înălţimea cetăţii, au aşezat câte o ,,cărămidă”, în gospodăria lor, în instituţiile de aici.

,,Ne prezentăm de zilele Aradului şi cu o ilustrare a credinţei, pentru că Biserica a fost totdeauna de-a lungul veacurilor o instituţie fundamentală care a sprijinit toate visurile, toate idealurile poporului nostru, în această parte de apus a ţării, unde se interferează drumurile atâtor împliniri”.

Preotul paroh a mulţumit Chiriarhului pentru bucuria duhovnicească făcută credincioşilor prin participarea la acest eveniment şi pentru permanenta părintească purtare de grijă. Din partea Primăriei municipiului Arad, Înaltpreasfinţiei Sale i s-a conferit Diploma de Onoare, pentru contribuţia la viaţa spirituală a comunităţii arădene.

Şedinţă festivă de decernare de titluri şi distincţii

În cadrul aceloraşi manifestări dedicate Zilelor Aradului, luni, 22 august a. c., la Teatrul clasic Ioan Slavici, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a participat, în calitate de invitat distins cu titlul de ,,Cetăţean  de onoare” al municipiului Arad,  la festivitatea de decernare a unor titluri şi distincţii, personalităţilor, care s-au evidenţiat în activitatea culturală, artistică, sportivă, economică etc. Înaltpreasfinţia sa a fost însoţit de către P. C. Preot Vasile Pop, consilier cultural la centrul Eparhial, prezenţi fiind şi reprezentanţii cultelor religioase din municipiu. La finalul festivităţii, D-l Gheorghe Falcă, Primarul Aradului a adresat Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei alese mulţumiri pentru participarea la sărbătorile municipiului, pentru activitatea pe care o desfăşoară permanent pentru propăşirea spirituală şi culturală a arădenilor.