Zilele hramului la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lipova

Zilele de 14 şi 15 august au constituit pentru credincioşii Lipovei şi pentru mulţi pelerini din judeţul Arad şi judeţele limitrofe, un prilej de adâncă trăire spirituală, deoarece din iniţiativa protopopului Lipovei în biserica fostă mănăstire pe parcursul celor două zile de hram, a avut loc un program religios mai deosebit, în comparaţie cu alţi ani. În ziua de Înainteprăznui-re, după Sfânta Liturghie a avut loc sfinţirea unui Epitaf ce reprezintă înmormântarea Maicii Domnului, iar după masa zilei de duminică, 14 august a debutat cu Taina Sfântului Maslu, la care au fost prezenţi 28 de preoţi din cuprinsul Protopopiatului Lipova, programul religios continuând cu Acatistul Adormirii Maicii Domnului, Vecernia cu Litie şi Utrenia praznicului. În cadrul Utreniei s-a oficiat pentru prima dată la Lipova, Prohodul Adormirii Maicii Domnului, programul religios din prima zi încheindu-se cu procesiunea de înconjurare a bisericii cu sfântul Epitaf. Toată noaptea de 14 spre 15 august a fost petrecută de pelerini în priveghere şi rugăciune, biserica fiind deschisă tot timpul, în mijlocul credincioşilor aflându-se tot timpul un preot pentru cele spirituale.

Ziua de 15 august a debutat cu Sfântul Maslu săvârşit în curtea bisericii pentru pelerini, după care s-a oficiat Sfânta Liturghie într-un sobor de opt preoţi sub conducerea protopopului locului, programul religios din ziua de hram încheindu-se cu înconjurarea bisericii, după care toţi cei prezenţi, pelerini şi credincioşi ai Lipovei au primit din partea unui comitet de femei o agapă, oferită cu sprijinul tuturor credincioşilor lipoveni.

În ziua de hram, în mijlocul credincioşilor au fost prezenţi oficialităţi locale şi centrale, primarul Lipovei, d-l Marius Jurcă, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Arad, d-l Nicolae Ioţcu. Atât preoţii oficianţi din ziua de hram, cât şi oficialităţile au participat la o agapă creştinească oferită la casa parohială de organizatori. Nădăjduim că mulţumirea sufletească a tuturor celor prezenţi la acţiunea credincioşilor şi protopopului, desfăşurată pe parcursul celor două zile, să aibă ecouri binemeritate, şi să refacă vechiul obicei al pelerinajului de Sfânta Maria Mare, a credincioşilor în frunte cu preoţii lor.