MĂNĂSTIREA SF. SIMEON STÂLPNICUL ŞI-A PRIMIT PELERINII LA PRAZNICUL NAŞTERII MAICII DOMNULUI

Sute de credincioşi arădeni au participat de praznicul Naşterii Maicii Domnului la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită la mănăstirea Arad-Gai de către Inaltpreasfinţitul Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, în fruntea unui ales sobor de preoţi. Pentru pelerinii care vin la această sfântă mănăstire în mod frecvent este cunoscut faptul că de mai mulţi ani praznicele Maicii Domnului, cel din vară, de la 15 august şi cel din luna septembrie polarizează viaţa spirituală a credincioşilor arădeni şi nu numai, trimiţându-I spre mănăstirea Hodoş Bodrog, de Adormirea Maicii domnului şi spre mănăstirea Arad-Gai de Naşterea ei. De eceea sfintele slujbe, încă din ajun, se săvârşesc cu mare fast, fiind pontificate de obicei, ca şi în acest an, de către Chiriarhul locului.

 

În sunetul clopotelor şi al toacei Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a fost întâmpinat la sosire la poarta sfintei mănăstiri de către soborul preoţilor slujitori în frunte cu Preacuviosul Arhimandrit Ilarion Tăucean, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului, cel care a reînsufleţit mănăstirea Gai, material şi spiritual, ca duhovnic aici, în urmă cu două decenii. Soborul maicilor, în frunte cu monahia Magdalena, stareţa mănăstirii, au oferit înaltului oaspete un frumos buchet de flori.

La timpul rânduit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a rostit predica sărbătorii, în care a evidenţiat importanţa sărbătorii Naşterii Maicii Domnului pentru creştini, exemplul de viaţă curată şi sfântă al Preacuratei Fecioare Maria, „povăţuitoarea îndreptării vieţii noastre însăşi  şi gartanţia credinţei celei adevărate”. Toate înfăptuirile de pe vatra mănăstirii, veche de peste două secole, această veritabilă grădină a Maicii Domnului, altarele de închinare: cel al bisericii vechi, ridicată de episcopul Sinesie Jivanovici, cel al bisericuţei de lemn, monument istoric, adusă de pe Valea Mureşului, din Săliştea de Mureş, altarul paraclisului de vară şi cel al noii biserici îşi au  închinarea şi închinătorii lor. Acestea culminează cu edificiul noii biserici mănăstireşti pe care – a spus Înaltpreasfinţia Sa – o va tărnosi, la 25 septembrie a.c., însuşi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

Preacucernicul preot Traian Micoroi, consilier eparhial şi delegat al Chiriarhului pentru organizarea sărbătorii, a mulţumit ÎPS Sale din partea soborului mănăstirii, a preoţilor slujitori şi a credincioşilor prezenţi, pentru participarea la programul duhovnicesc pastoral-misionar  din cele două zile de praznic la mănăstirea Arad-Gai. În noua şi monumentala trapeză a mănăstirii au fost ospătaţi pelerinii prezenţi. La agapa frăţească oferită de sfânta mănăstire a luat parte şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, împreună cu toţi preoţii slujitori.

Ultima actualizare (Vineri, 09 Septembrie 2011 10:16)