Conferinţa preoţească de toamnă în Protopopiatul Lipova

Vineri, 21 octombrie 2011, preoţii din Protopopiatul Lipova s-au întrunit cu ocazia desfăşurării Conferinţei preoţeşti de toamnă cu tema ,,Sfinţii Mitropoliţi ai Transilvaniei, Andrei Şaguna şi Simion Ştefan, ctitori de limbă şi spiritualitate românească”, în sala de şedinţe a Protopopiatului Lipova.

Dimineaţa la ora 9,30 s-a oficiat slujba de Te-Deum din Biserica parohială din Lipova de un sobor format din Pr. Botezatu Iulian de la Parohia Şiria, Pr. Jigovan Aurel de la Parohia Baraţca şi Pr. Ungureanu Cristian de la Parohia Zăbalţ .

Şedinţa a fost prezidată de delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, Pr. Consilier Mircea Bupte, consilier social  în cadrul Arhiepiscopiei Arad, care a transmis cu această ocazie celor prezenţi binecuvântate salutări din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop.

Referentul conferinţei, Pr. Neicu Alexandru de la Parohia Lupeşti, cât şi coreferenţii Pr. Jula Petru de la Parohia Cuvin şi Pr. Botezatu Iulian de la Parohia Şiria, au scos în evidenţă câteva elemente biografice ale celor doi mitropoliţi transilvăneni, Andrei Şaguna şi Simion Ştefan, precum şi aspecte legate de activitatea lor pe plan administrativ-bisericesc, politic-naţinal, activitatea cărturărească şi pastoral-misionară cu care cei doi mitropoliţi au îmbogăţit istoria Bisericii Ortodoxe Române. S-a scos în evidenţă faptul că aceşti doi mari ierarhi transilvăneni, asemeni proorocilor din Vechiul Testament, au fost rânduiţi de Dumnezeu să fie luminătorii, apărătorii şi păstrătorii dreptei credinţe strămoşeşti  în vremuri de restrişte ale Bisericii Ortodoxe din Transilvania şi nu numai.

În luările de cuvânt, Pr. Constantin Petru de la Parohia Lalaşinţ, Pr. Ioan Jidoi de la Parohia Radna, Pr. Matei Florin de la Parohia Bata şi Pr. Francescu Romulus de la Parohia Toc au adus completări la tema abordată.

Pr. Consilier Mircea Bupte a concluzionat că prin canonizarea celor doi ierarhi transilvăneni, aceştia devin pentru noi preoţii şi pentru toţi credincioşii modele de sfinţenie (devenind ,,sfinţi ierarhi”). Lucrările conferinţei de toamnă din Protopopiatul Lipova au fost  calificate de către Pr. Consilier Mircea Bupte drept foarte reuşite.