Hram de Mănăstire şi târnosire de biserică

Sâmbătă 1 octombrie, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, nou târnosita biserică a mănăstirii Arad-Gai şi-a ţinut unul din hramuri în pragul căreia a fost târnosită de către însuşi Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Ziua a fost cinstită de mulţimea credincioşilor şi de soborul slujitor în frunte  cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu. La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii predica a fost rostită de Chiriarh, în care, cu privire la însemnătatea sărbătorii, a subliniat şi pe cea a târnosirii de curând a bisericii prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Au fost retrăite astfel clipele de înălţare duhovnicească ale slujbei de târnosire şi înnoite îndemnurile Preafericitului Părinte Patriarh spre urcuşul duhovnicesc al tuturor credincioşilor.

Duminica, 2 octombrie, preotul şi credincioşii Parohiei Satu Mare protopopiatul Arad au trăit momente înălţătoare marcate de slujba târnosirii bisericii parohiale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir, urmată de Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Dr. Timotei în fruntea unui sobor de preoţi.

Momentul a fost unul deosebit de aşteptat deoarece credincioşii parohiei şi-au văzut visul împlinit de a avea în locul vechiului paraclis o biserică nouă unde să înalţe rugăciuni lui Dumnezeu.

La ora 9.00 Ierarhul a fost întâmpinat de soborul slujitor împreună cu Părintele Nicu Breda, protopopul Aradului care a adresat Chiriarhului un cuvânt de bun venit. A urmat slujba târnosirii bisericii, după care potrivit tradiţiei credincioşii au putut să treacă şi să se închine în Sfântul Altar. În cadrul Sfintei Liturghii Înaltpreasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica a XIX-a după Rusalii din care se desprinde duhul dragostei creştine ce trebuie să ţină în unitatea Bisericii pe toţi fiii ei aşa cum însăşi construcţia şi împodobirea Sfântului locaş arată.

La finalul Sfintei Liturghii preotul paroh Ioan Vornicu a făcut o dare de seamă privitoare la lucrările întreprinse la biserica parohială în ultimii ani, mulţumind în acelaşi timp Chiriarhului, pentru prezenţă, slujire şi îndemnările duhovniceşti date. La eveniment au participat deputaţi şi oficialităţi, cărora Înaltpreasfinţia Sa le-a mulţumit pentru sprijinul acordat parohiei.

În continuare s-a desfăşurat programul localităţii potrivit datinei la care au participat toţi credincioşii având în frunte oficialităţile, toţi bucurându-se şi mulţumind lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra comunităţii lor.