În Arhiepiscopia Aradului au început conferinţele preoţeşti semestriale de toamnă

Conferinţele semestriale de toamnă ale preoţilor din Arhiepiscopia Aradului au început marţi, 18 octombrie a.c., cu întrunirea preoţilor din protopopiatul Arad.

Conferinţa a fost prezidată de către Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. În cuvântul de deschidere Înaltpreasfinţia Sa a evidednţiat semnificaţia şi importanţa temei abordate: „Sfinţii mitropoliţi ai Transilvaniei, Andrei Şaguna şi Simion Ştefan, ctitori de limbă şi spiritualitate românească”, în contextul apropiatei canonizări solemne a acestora, la sfârşitul lunii noiembrie. Înaltpreasfinţia Sa a prefaţat lucrările conferinţei preoţeşti exprimând gândul că întreaga operă a marilor mitropoliţi, care va fi prezentată aici, are menirea de a evidenţia, ca o concluzie finală, sfinţenia vieţii lor.

Referatul principal, întocmit în concordanţă cu planul conferinţei, elaborat de Central eparhial, a fost susţinut de către P.C. Preot Cristian Prună, de la parohia Sânmartin. Referentul cât şi preoţii coreferenţi au prezentat aspecte biografice ale mitropoliţilor A. Şaguna şi S. Ştefan şi au pus în valoare activitatea administrativ-bisericească, social-politică, culturală şi pastoral-misionară excepţională a acestora, puse în slujba Bisericii Ortodoxe Române şi a neamului românesc.

În cadrul conferinţei au luat cuvântul: Pr. dr. Pavel Vesa de la Spitalul Judeţean Arad, Pr. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, pr. dr. Vasile Pop, consilier cultural, care au adus completări la tematica prezentată.

Exprimând asentimentul tuturor preoţilor participanţi, P.On. Protopop dr. Nicu Breda, a mulţumit Întâistătătorului eparhiei pentru bunăvoinţa de a participa la conferinţa preoţilor din protopopiatul Arad, o conferinţă reuşită, care şi-a realizat scopul propus, acela de a actualiza, în conştiinţa şi activitatea preoţimii,  chipul unor străluciţi ierarhi transilvăneni care în următoarele zile se vor aureola, în mod solemn, cu nimbul sfinţeniei.