Sfinţire de biserică în parohia Roşia Nouă

Credincioşii parohiei Roşia Nouă şi din filia Obârşia, din protopopiatul Lipova s-au adunat duminică, 16.10.2011, într-un număr mare, în curtea bisericii parohiale cu hramul „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” spre a-l întâmpina aşa cu se cuvine pe ÎSP Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Înaltpreasfinţia Sa a răspuns invitaţiei preotului paroh Florin Ardeuan şi consiliului parohial de a binecuvânta şi a sfinţi lucrările de restaurare efectuate la sfântul lăcaş. Biserica este construită din bârne groase de stejar în stilul comun bisericilor de lemn din Ardeal. Pictura bisericii a fost executată în 1820 de vestitul zugrav Nicolae din Lupşa Mare după cum reiese dintr-o însemnare din Catavasierul de la Râmnic – 1750 aflat în arhiva bisericii.

„Să se ştie că eu Nicolae Zugrav am zugrăvit Biserica din Roşia în anul 1820, s-au gătat aprilie 17”. Despre iconostas şi trei dintre icoanele Împărăteşti, tradiţia consemnează că ar fi de la Biserica veche strămutată. Icoanele sunt databile în sec. XVIII, caracteristică pentru această epocă fiind şi expresiva decoraţie în ipsos – influenţă barocă frecventă în Ţările Române.

După  slujba  de sfinţire  a bisericii, s-a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească. În cadrul acesteia  ÎSP Timotei, Arhiepiscopul Aradului  a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care  a arătat  semnificaţia Evangheliei din duminica a XXI după Rusalii şi importanţa Sinodului al VII-lea Ecumenic în Biserica Ortodoxă

La momentul potrivit  preotul paroh a fost hirotesit în treapta de sachelar.

Deşi veniturile credincioşilor din parohie sunt foarte reduse, aceştia au sprijinit lucrările care s-au efectuat atât la lăcaşul de cult cât şi la casa parohiala.

În încheierea Sfintei Liturghii, preotul paroh a adus mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru vizita în mijlocul credincioşilor, a mulţumit soborului de preoţi prezenţi, precum şi credincioşilor pe care-i păstoreşte.